eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Okostelefonnal tanulhatnak szexelni a magyar fiatalok

Okostelefonnal tanulhatnak szexelni a magyar fiatalok

Énkép, testi fejlődés, szexualitás, párkapcsolatok - ilyen témákban olvashatók cikkek a yelon.hu oldalon, illetve applikáción. A tartalmakért felelős alapítvány képviselője az InfoRádiónak azt mondta: az iskolai szexuális felvilágosítás kevés, a szülők sok esetben nem tudják, miként kezeljék a kamasz szexuális érdeklődését.

Egészséges énképpel, testképpel, érzelmi biztonsággal, kapcsolatokkal és szexualitással összefüggő, nem csak szöveges, hanem képes tartalmak, videoklipek, adott esetben külföldi cikkek fordítása is megtalálhatók a yelon portálon – mondta el az InfoRádiónak a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója.

A tartalmak a 10-18 éves fiataloknak adnak információt ahhoz, hogyan tudjanak belépni a felnőtt életbe. Emellett a yelon szülőknek készült oldalán az ilyen korú gyermekekért felelősséget érző felnőtteket próbálják meg segíteni információkkal – ismertette Gyurkó Szilvia.

Választ kaphatnak például a szülők arra, mit tegyenek, ha mondjuk a gyermek rájuk nyitott a hálószobában, vagy hogyan reagálják le, ha rajtakapják a gyermeküket, hogy pornót néz, vagy miért fontos az, hogy a gyermek tudjon nemet mondani - hozott fel példákat a gyermekjogi szakértő.

„Azt érezzük, hogy az X, Y és Z generációnak ma nagyon fontos kihívásokkal kell szembenéznie.

Miközben az egyik oldalról nagyon átszexualizált az életünk, mindent a meztelenséggel adnak el, addig a másik oldalon a szex még mindig tabu.

A gyermekek sokkal hamarabb, sokkal több információhoz jutnak, mint korábban, magyarázathoz viszont nagyon kevéshez. Ezért fontos az, hogy azokon a felületeken, ahol ők egyébként jelen vannak – a mobiltelefonjukon, az interneten – tudjanak olyan információkhoz jutni, amik segítik őket ezeknek az értelmezésében, abban, hogy egészségesen épüljön fel a saját szexualitásuk” – indokolta Gyurkó Szilvia az oldal létrehozását.

Hozzátette: tapasztalataik szerint

az iskolai szexuális felvilágosítások ezt a funkciót nem tudják betölteni,

legfőképpen azért, mert harminc gyermeket 45 percben nem lehet – csak maximum technikai dolgokra – felkészíteni.

„Mi azt gondoljuk: a szexedukáció nem azt jelenti, hogy megtudják, hogyan kell felhúzni az óvszert, hanem annak megfogalmazásával, hogy

ki vagy te, hol húzódnak a határaid, milyen mintáid vannak, hogyan tudsz kötődni, mit gondolsz magadról, mit értesz párkapcsolat alatt, hogyan tudsz különbséget tenni szex, szerelem, intimitás, nemiség között”

- mutatott rá a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója.

Azt is jelezte: nem csak általános információk vannak az oldalon, hanem

hetente három nap délutántól késő estig nyitva van a chat-szolgáltatásuk,

amelyben a gyermekek saját élethelyzetükre vonatkozó konkrét kérdéseket tehetnek fel.

November óta működik tesztüzemben az oldal, azóta 25 chat-nyitvatartási nap volt. Ezek során több mint 400 beszélgetést folytattak a felkészített és kiképzett önkénteseik a lehető legszélesebb körben.

„Vannak gyermekek, akik szexuális erőszakról számolnak be és abban kérnek segítséget, vannak, akik a testi változásaikat nem tudják értelmezni, vannak, akik a párkapcsolatukban szeretnének tanácsot kapni, de van olyan gyermek is, aki öngyilkossági késztetéssel fordult hozzánk” - mondta el Gyurkó Szilvia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×