Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lehet véletlenül felhajtani az autópályára a lehajtón?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közlekedésbiztonsági szakértője szerint nem lehet véletlenül a forgalommal szemben felhajtani az autópályára. Jákli Zoltán azután nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy szerda hajnalban hárman életüket vesztették az M6-oson, mert a menetiránnyal szemben hajtva autójuk egy kisteherautóval ütközött.

Szándékosság, vagy olyan mértékű figyelmetlenség, ami már felveti annak kérdését, alkalmas-e a sofőr a közúti közlekedésre - az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közlekedésbiztonsági szakértője szerint ez kell ahhoz, hogy valaki a forgalommal szemben hajtson fel az autópályára.

Jákli Zoltán hozzátette: lehetnek olyanok a látási viszonyok, amelyek megnehezíthetik a tájékozódást, az autósnak azonban ezekhez is alkalmazkodnia kell. "Mindig a biztonság irányába kell tévedni" - jegyezte meg a szakértő.

A magyar szabályozás, amelynek alapján az autópályák mentén kihelyezik a szabvány szerint készült jelzéseket, összhangban van a nemzetközivel. A táblák és egyéb jelzések elhelyezkedését előírások rögzítik, és nem csak a tervekben, hanem a helyszínen is ellenőrzik, hogy megfelelő-e a pozíciójuk - magyarázta az ÁAK Zrt. munkatársa.

A vállalat kezelésében lévő úthálózathoz félezernél is több felhajtó tartozik, az ÁAK illetékesei pedig rendszeresen felülvizsgálják azok állapotát. Ha szükséges, nagyobb méretű táblákat tesznek ki, vagy sárga háttérre helyezik azokat, hogy még inkább figyelemfelkeltő legyen - fűzte hozzá Jákli Zoltán.

Hanganyag: Kálló Izabella