INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Elsőfokúra mérsékelték a Sajón az árvízvédelmi készültséget

InfoRádió / MTI
Elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Sajó teljes hosszán - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője

Csont Csaba közölte: a Sajó - a kedd hajnalban hazai területre érkezett kisebb árhullám hatására - középső szakaszán (Felsőzsolcánál) stagnál a vízszint, máshol folytatódik a lassú apadás. A vízállások Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál várhatóan csütörtökön csökkennek készültségi szint alá.

Hozzátette: a Bódva teljes hosszán apad, de a vízszintek még mindig magasak. A következő napokban folytatódik az apadás, amelynek üteme továbbra is igen lassú lesz.

A Hernádon a múlt héten kialakult jelentősebb árhullám levonulóban van, ugyanakkor a hétfőn hullott csapadékból keletkezett kisebb árhullám hatására Gesztelynél szerdán napközben átmeneti kisebb (deciméteres nagyságrendű) vízszintemelkedés valószínű. A vízállás utóbbi helyen is a készültségi szint alatt marad - ismertette.

Mint mondta, tetőzés közelében van a vízszint a Bodrogon, a vízállások kevéssel elmaradnak a készültségi szintektől, csütörtöktől itt is megindulhat a lassú apadás. Szintén apad a Tisza is, de Tokaj alatt a vízszintek csak lassan csökkennek majd. Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében szerdán még készültségi szint felett maradnak a vízállások.

A vízügyi szakember arról is beszámolt, hogy az Ékövizig működési területén készültségben lévő árvízvédelmi szakaszok hossza csaknem 125 kilométer. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben mintegy 112 kilométeren, és továbbra is fenntartják a harmadfokú riasztást a tarnazsadányi gátőrjárásnál, ahol a Tarnóca-patak egyik szelvényében karácsonykor tönkrement a csőzsilip, és a végleges árvízi biztonságának megteremtéséig csaknem 13 kilométeren érvényben marad a harmadfokú készültség.

A védekezésben az elmúlt napon több mint félszázan vettek részt - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a helyi vízkárelhárítás szerint a kedvező hidrometeorológiai helyzetnek köszönhetően - a Bódva lassú apadással levonuló árhullámától eltekintve - a dombvidéki vízgyűjtőkön más, rendkívüli esemény nem történt.

A közútkezelő társaság megyei ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Sajó áradása miatt - korábban lezárt - a 26-os számú főút és Sajókaza közötti szakaszt szerda délelőtt megnyitották a forgalom előtt, valamint újra járható a Putnok és Borsodbóta közötti út is.

A címlapról ajánljuk