eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Mérgező méz - ellenőrizze, nem vásárolt-e belőlük!

Rákkeltő antibiotikumokat talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben. A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket.

A napokban bevonták a működési engedélyét, és 1,4 millió forintra megbírságolták a keszthelyi Molnár Méz Kft.-t: a keszthelyi cégtől cukrozott méz került kereskedelmi forgalomba.

A mézhamisítási ügyre egy fővárosi rutinszerű élelmiszerellenőrzés alkalmával derült fény. Az állategészségügy ellenőrei a boltban vett mézmintákat bevizsgáltatták, a laboratórium cukrot mutatott ki. Ezt követően már célzottan a kibocsátó keszthelyi kft.-nél is ellenőrzött a hatóság. A lefoglalt 4,1 tonna cukrozott méz sorsa a megsemmisítés. Mint a főállatorvos elmondta, arra hatósági ellenőrzés mellett, Győr megyébe szállítva, egy komposztáló telepen kerül sor, ahol bekomposztálják. .

Az eset felkerült a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjára, az élelmiszerrel kapcsolatos jogsértést elkövetők listájára. A 14 tételben volt magyar akácméz, magyar virágméz, magyar hársméz néven forgalomba hozott termék, s az eset leírásában a hozzáadott idegen cukor, hamisítás megállapítás szerepel. A megyei állategészségügyi hatóság az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, a hamisítás, mint szándékos cselekmény kivizsgálására.

Salamon Róbert alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Zalai Hírlapnak elmondta, kaptak ilyen iratokat az állategészségügytől, amelyek tartalmi vizsgálatát a keszthelyi kapitányság folytatja.

Rákkeltő anyag a polcokon?

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ugyanakkor több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben nitrofurán származékot talált. A nitrofuran rákkeltő, sejtelváltozást okozó anyag, amit - elviekben - Európában tilos használni.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tájékoztatása szerint a szennyezett termékeket - amelyek listáját itt találja - visszahívták. A listán szereplő áruházláncok közül a SPAR Magyarország Kft. a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: minőségirányítási rendszerük a garantálja, hogy a hatóság jelzésére a problémás termékeket visszavonták a polcokról.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×