Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínában melegszépségversenyt rendeznek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Melegszépségversenyt tartanak Kínában, ahol továbbra is kényes kérdés a homoszexualitás.

Az első kínai vetélkedés győztese képviseli majd az ázsiai országot a világversenyen.

A Mr. Gay China elnevezésű versenyt január 15-én tartják egy pekingi klubban, a Norvégiában februárban megrendezendő Gay World előtt - mondta el Pen Csang, egy homoszexuális honlap alapítója.

A versenyen minden az ország minden lakosa - kínai és külföldi egyaránt - indulhat.

"Egy homoszexuális általában sok megkülönböztetést vált ki a világ minden részében, így legalább a versenyzők között nem akarunk diszkriminálni" - mondta Csang.

A homoszexualitás, amelyet egészen 2001-ig mentális betegségnek tartottak, továbbra is tabu a kínai lakosság nagy része számára. Csang szerint a kínaiak ugyanakkor jóval toleránsabbak, mint más országok lakói.

"Sokkal toleránsabbak, mint az amerikaiak. Nekünk nincs olyan vallási tabunk, amely megmondaná, hogy mi a rossz és mi a jó" - vélte.

A kínai sajtót ennek ellenére sem kívánják meghívni, "a fölösleges nehézségek elkerülése"végett. A kínai melegek és leszbikusok gyakran ki vannak téve a család nyomásának, amely meg szeretné őket házasítani, az "egykepolitika" pedig csak tovább nehezíti a helyzetet.

2005-ben a China Daily című lap mintegy 30 millióra becsülte a homoszexuálisok számát az 1,3 milliárd lakosú országban, a Hszinhua hírügynökség viszont illetékesekre és tudományos kutatásokra hivatkozó jelentése szerint mintegy 15 millióan lehetnek.