eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Clark, 2017. február 9.A Csillagok háborúja című filmből ismert Yoda mestert formázó hőlégballon lebeg a magasban a 21. Nemzetközi Hőlégballon Fesztiválon a Fülöp-szigeteki Pampanga tartományban lévő Clarkban 2017. február 9-én.   (MTI/EPA/Francis R. Malasig)
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Nem mindennapi világbajnokságot rendeznek idén Szegeden

Harminc ország száznál is több versenyzőjének részvételével szeptember 8-14. között Szegeden rendezik a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságot.

A szervezők közlemény szerint a sportág legrangosabb versenyére résztvevőket várnak Ausztráliából, Kanadából, Japánból, Kínából, Indiából, Brazíliából, de az előző világbajnokság élvonalában végző Egyesült Államokból is. A hőlégballonozás legnagyobb világversenyén először indulnak majd Kolumbia, Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái. Számos európai ország is képviselteti magát, és

a magyar egységeknek is szurkolhat majd a közönség.

A versenyzők mellett szép számmal a levegőbe emelkednek majd a fieszta pilóták ballonjai is, az ő céljuk elsősorban a nézők szórakoztatása.

Knezevics Viktor, a verseny központjául szolgáló szegedi repülőteret üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a város lakói és a hőlégballon szerelmesei számára már megszokott, hogy időnként hatalmas, színes csodák úsznak be a látóterünkbe, hiszen a szegedi repülőnapok (Szeged International Airshow - SZIA) is évente helyet ad ennek a látványos sportnak, 2021-ben pedig Szeged lehetett az Európa-bajnokság házigazdája.

Szeged egén már az edzésnapokon, szeptember 5-e és 7-e között feltűnnek a látványos balloncsodák. A bajnokság szeptember 8-án indul, a versenyzőknek pedig három típusú feladatot kell majd végrehajtaniuk: precíziós repüléseket előre meghatározott célpontokra, sebesség-, idő- és távolságfeladatokat, illetve manőverezési feladatokat megtalálva azokat a magassági szinteket, ahol a szél a megfelelő irányba fúj.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×