eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Okos ötletek ahhoz, hogyan együnk egészségesebben

Az étel egészségesebbé tesz minket, ha jól válogatjuk meg, mi kerül a tányérunkra. Azonban nehéz megfelelő ételeket beszereznünk, ha kevés az időnk vagy korlátozott a költségvetésünk. Íme néhány tipp, hogyan tudunk olcsón és okosan egészséges ételeket varázsolni az asztalra.

Készítsünk bevásárlólistát!

Ha összeírjuk, pontosan mit akarunk venni a boltban, akkor könnyebben hajlunk arra, hogy egészséges ételekkel pakoljuk meg a kosarunkat. Írjuk fel a listára például a friss zöldséget és gyümölcsöt, a teljes kiőrlésű gabonát, a sovány húst és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.

Ugyanakkor felejtsük ki a szénsavas üdítőitalt, a chipszeket és más nassolnivalót - ezzel nemcsak egészségünknek, de pénztárcánknak is kedvezünk. A boltban kapható speciális diabetikus élelmiszerek nem feltétlenül egészségesebbek, viszont drágábbak - nem éri megvenni őket.

Csak azt vegyük meg, ami szerepel a listán. Ezzel elkerülhetjük a véletlenszerű eltévedéseket a pultok között, és nem esünk kísértésbe, hogy megvegyünk a listán nem szereplő élelmiszereket.

Tervezzünk előre!

Mielőtt elindulunk a boltba, egy hétre előre tervezzük meg, mit akarunk főzni. Bár elsőre kissé macerásnak tűnik a dolog, hosszú távon időt spórolhatunk meg vele, kevesebbszer kell boltba mennünk, vagyis kevesebb stressznek leszünk kitéve.

Vásároljunk okosan!

Ha megvan a lista és a heti menü, a boltban arra kell figyelnünk, hogy ne csábuljunk el a külön pultokon, főleg a pénztáraknák hirdetett termékek iránt, mert azok többnyire alacsony tápanyagtartalmúak és kevés bennük a vitamin.

Inkább pakoljuk telea  kocsinkat egészséges alapélelmiszerekkel, mint például barna rizzsel, teljes kiőrlésű tésztával. Ne felejtsük, hogy a legjobb választás a friss zöldség és gyümölcs, de a konzervek és a fagyasztottak termékek még mindig jobbak, mintha semmit sem vennénk.

Lehetőleg ne tévedjünk be boltba, amikor nagyon éhesek vagyunk, mert akkor könnyebben elcsábulunk a kevésbé egészséges ételekre.

Együnk okosan!

Ha friss zöldséget és gyümölcsöt vettünk, pucoljuk meg vagy szeleteljük fel őket, így könnyebben tudunk nassolni belőlük. Ha azonban konzerv vagy mirelit zöldséggel-gyümölccsel tértünk haza a boltból, csökkenthetjük azok nátrium- és cukortartalmát, ha főzés vagy evés előtt vízbe áztatjuk.

Chipsz helyett gyümölcsöt vagy magvakat hagyjunk az étkezőasztalon, így amikor hazaérünk a munkából vagy az iskolából, azokat nassoljuk.

Figyeljünk az adagokra!

Osszuk négyfelé a tálat, amelynek egyik felére rakjuk zöldségeket, a harmadik negyedbe a teljes kiőrlésű tésztát vagy barna rizst, a tál utolsó negyedét pedig töltsük meg sovány hússal, például csirkével vagy hallal.

A porciók méretére is oda kell figyelni. A húsból nagyjából egy tenyér nagyságú szeletet helyezzünk a tálra, sajtból egy hüvelykujjnyit, kenyérből pedig egy szeletet.

Kezdjük az étkezést salátával vagy kiadós zöldséglevessel, így kevesebb hely jut a kalóriadúsabb második fogásnak. Étteremben sütés helyett kérjük grillezve a húst, köretnek zöldséget rendeljünk sült krumpli helyett, és hagyjuk ki a desszertet - ezzel nemcsak kalóriát, de pénzt is spórolunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×