Ha összeírjuk, pontosan mit akarunk venni a boltban, akkor könnyebben hajlunk arra, hogy egészséges ételekkel pakoljuk meg a kosarunkat. Írjuk fel a listára például a friss zöldséget és gyümölcsöt, a teljes kiőrlésű gabonát, a sovány húst és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.
Ugyanakkor felejtsük ki a szénsavas üdítőitalt, a chipszeket és más nassolnivalót - ezzel nemcsak egészségünknek, de pénztárcánknak is kedvezünk. A boltban kapható speciális diabetikus élelmiszerek nem feltétlenül egészségesebbek, viszont drágábbak - nem éri megvenni őket.
Csak azt vegyük meg, ami szerepel a listán. Ezzel elkerülhetjük a véletlenszerű eltévedéseket a pultok között, és nem esünk kísértésbe, hogy megvegyünk a listán nem szereplő élelmiszereket.
Tervezzünk előre!
Mielőtt elindulunk a boltba, egy hétre előre tervezzük meg, mit akarunk főzni. Bár elsőre kissé macerásnak tűnik a dolog, hosszú távon időt spórolhatunk meg vele, kevesebbszer kell boltba mennünk, vagyis kevesebb stressznek leszünk kitéve.
Vásároljunk okosan!
Ha megvan a lista és a heti menü, a boltban arra kell figyelnünk, hogy ne csábuljunk el a külön pultokon, főleg a pénztáraknák hirdetett termékek iránt, mert azok többnyire alacsony tápanyagtartalmúak és kevés bennük a vitamin.
Inkább pakoljuk telea kocsinkat egészséges alapélelmiszerekkel, mint például barna rizzsel, teljes kiőrlésű tésztával. Ne felejtsük, hogy a legjobb választás a friss zöldség és gyümölcs, de a konzervek és a fagyasztottak termékek még mindig jobbak, mintha semmit sem vennénk.
Lehetőleg ne tévedjünk be boltba, amikor nagyon éhesek vagyunk, mert akkor könnyebben elcsábulunk a kevésbé egészséges ételekre.
Együnk okosan!
Ha friss zöldséget és gyümölcsöt vettünk, pucoljuk meg vagy szeleteljük fel őket, így könnyebben tudunk nassolni belőlük. Ha azonban konzerv vagy mirelit zöldséggel-gyümölccsel tértünk haza a boltból, csökkenthetjük azok nátrium- és cukortartalmát, ha főzés vagy evés előtt vízbe áztatjuk.
Chipsz helyett gyümölcsöt vagy magvakat hagyjunk az étkezőasztalon, így amikor hazaérünk a munkából vagy az iskolából, azokat nassoljuk.
Figyeljünk az adagokra!
Osszuk négyfelé a tálat, amelynek egyik felére rakjuk zöldségeket, a harmadik negyedbe a teljes kiőrlésű tésztát vagy barna rizst, a tál utolsó negyedét pedig töltsük meg sovány hússal, például csirkével vagy hallal.
A porciók méretére is oda kell figyelni. A húsból nagyjából egy tenyér nagyságú szeletet helyezzünk a tálra, sajtból egy hüvelykujjnyit, kenyérből pedig egy szeletet.
Kezdjük az étkezést salátával vagy kiadós zöldséglevessel, így kevesebb hely jut a kalóriadúsabb második fogásnak. Étteremben sütés helyett kérjük grillezve a húst, köretnek zöldséget rendeljünk sült krumpli helyett, és hagyjuk ki a desszertet - ezzel nemcsak kalóriát, de pénzt is spórolunk.
Hatalmas jégdarabok estek, lecsap Budapestre a szupercella - térkép, riasztások