Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emberöléssel vádolják a Hankook menedzsmentjét és hét minisztert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szándékos emberöléssel vádolja a Hankook Tire Co. Ltd. elnökét és bűnrészesnek tart hét munkaügyi minisztert tucatnyi dolgozó halálában a világ hetedik legnagyobb gumiabroncsgyára volt alkalmazottainak egy csoportja - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Az utóbbi két évben 13 - többségében negyven évnél fiatalabb - gumigyári dolgozó halt meg rákban, szív- és érrendszeri betegségekben, vagy agyszélhűdésben. "A Hankook Tire Co. menedzsmentje évtizedekig tudott róla, hogy a munkavállalók tisztázatlan hátterű betegségekben szenvednek, és kinyomozta, hogy a halálukat a gyárban használt oldószerek és mérgező vegyi anyagok okozhatták" - állítja Park Eung Jong, a Hankook Tire Oldószerek és Mérgező Vegyi Anyagok Áldozatainak Bizottsága elnevezésű szervezet képviselője, mielőtt benyújtotta az ügyészségi feljelentést.

A volt alkalmazottak Cso Jang Zsai cégelnököt szándékos emberölésre irányuló összeesküvéssel, hat korábbi és a jelenlegi munkaügyi minisztert pedig emberölésben való bűnrészességgel és hivatali kötelességmulasztással vádolják.
A legfőbb ügyészségre eljuttatott beadvány szerint további 25 minisztériumi tisztviselő, külső szakértő, illetve Hankook-alkalmazott, összesen 33 személy felelős a gumigyári dolgozók haláláért.

Ju Dzsong Von, az áldozatok szövetségének egy tagja elmondta, hogy 1992-től kezdve tíz éven át minden munkanapon toxikus vegyszerek kipárolgását lélegezte be a Hankook tedzsoni gyárában, ahol rengeteg oldószeres- és olajoshordó volt állandóan. Amikor kiderült, hogy magas a vérnyomása, agyszélhűdésben szenved, mentális problémákkal küszködik és elvesztette a nemzőképességét, akkor a vállalat felszólította, hogy mondjon fel.

"Aki erős, bírja, aki nem, az rákos lesz"


A különböző karcinogéneket, például fenolt és dioxint tartalmazó oldószerek könnyen párolognak és szétterjednek a levegőben, és a tüdőn keresztül bejutnak a közelben tartózkodók szervezetébe. "Egyszerűen belélegzed, miközben dolgozol. Aki erős, az bírja, de aki nem, az rákos lesz vagy agyszélhűdést kap" - mondta Ju, aki 2001-ben vonult nyugdíjba és 40 millió von (6,6 millió forint) kárpótlást kapott a kormánytól.

A volt dolgozók szerint a munkaügyi minisztérium is vétkes, mert nem lépett az ügyben, holott egy 2000-ben és egy 2005-ben végzett kormányzati vizsgálatból tudott az oldószerek káros hatásairól. Mindkét vizsgálat összefüggést mutatott ki a gyanús halálesetek és az anyagok között. A munkaügyi minisztérium mulasztását bizonyítja maga a tény is, hogy Ju kárpótlást kapott - állítják az egykori Hankook-alkalmazottak.

"Életeket mentettek volna meg"

"A minisztereknek élniük kellett volna a jogaikkal, és le kellett volna állítaniuk a termelést. Életeket menthettek volna meg" - mondta Park Eung Jong.

Az üggyel kapcsolatban végzett legutóbbi kormányzati vizsgálat eredményét februárban tették közzé. A jelentés utal rá, de nem állítja határozottan, hogy kapcsolat lehet a veszélyes gumigyári munkakörülmények és a halálozások között.

A cég közleményben reagált, amelyben leszögezte, hogy "a Hankook Tire továbbra is eleget tesz minden jogi és egyéb kötelezettségének. További tudományos vizsgálatokat is tervezünk rangos kutatóintézetek bevonásával a lehetséges okozati tényezők, mint a magas hőmérséklet, a kipárolgások és mikroszkopikus nagyságú porszemcsék feltárására."

Magyarországon nem használják

Hankook Tire Magyarország Kft. azt az oldószert nem használja, amely a gumigyár dél-koreai gyárában megbetegedésekhez vezetett - mondta el az InfoRádiónak a társaság környezet, egészség és munkavédelmi menedzsere.

Bohm József hozzátette: a gyár tavaly júniusi indulása óta a hatóságok rendszeresen ellenőrzik az előírások betartását.

Hanganyag: Kaputa Júlia