eur:
392.51
usd:
365.8
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

"Elég felelősségteljes 9 évesen ahhoz, hogy puskája legyen"

Fegyverviselési engedélyt kapott egy kilenc éves fiú, a brit rendőrség ugyanis úgy értékelte, hogy a gyerek "elég felelősségteljes" ahhoz, hogy saját puskája legyen.

A fegyverellenes lobbit valósággal sokkolta a norfolki rendőrség döntése; "teljesen abszurdnak" tartják, hogy egy kilencéves gyerek fegyverviselési engedélyt kapjon, miközben egyre több fiatalkorú követ el fegyveres bűncselekményt.

A gyerek nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit tudni róla, hogy valószínűleg ő a legfiatalabb brit, akinek fegyverviselési engedélye van.

Azon egyébként még Norman Lamb, Észak-Norfolk parlamenti képviselője is meglepődött, milyen sok, 16 évnél fiatalabb gyerek kapott fegyverviselési engedélyt. A kérdés megvitatására találkozót kért a norfolki rendőrség illetékesével.

"Norfolk agrárvidék, érthető, ha valaki fegyverviselési engedélyt kér. De azt a családoknak kell eldönteniük, biztonságos és helyes-e, hogy a gyerekeik fegyvert használjanak" - jelentette ki a liberális demokrata politikus, aki szerint az ország egyik legsúlyosabb megoldandó problémái közé tartozik a fegyveres bűncselekmények magas száma. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy bűncselekményt általában illegálisan tartott fegyverrel követnek el.

Nincs alsó korhatár

Richard Dennison, a norfolki rendőrség illetékese megvédte a döntést. Minden szabályt betartottak, az előírtnak megfelelően otthonában elbeszélgettek a gyerekkel, és úgy találták, hogy eléggé felelősségteljes.

Emlékeztetett arra is, hogy a fegyverviselési engedélynek nincs alsó korhatára. Mint kiderült, Norfolkban az elmúlt 5 évben 243 16 évesnél fiatalabb gyerek kapott engedélyt. Összesen 21 ezer embernek van engedélye vadászpuskára, 3800-nak pedig egyéb lőfegyverre, például karabélyra.

Az Európai Unió a múlt hónapban fogadta el azt a direktívát, amely szerint 18 évnél fiatalabbak nem birtokolhatnak fegyvert, a szabályt azonban csak 2010. januárjáig kell bevezetni Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×