eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Teniszlabda a bomba mellett

Új célpontjuk van a tálib lázadóknak: a bombakeresésre kiképzett kutyákat próbálják megzavarni a robbanószerek környékén csaliként kihelyezett labdákkal. A kiképzők ezért kénytelenek voltak változtatni a már bevált módszereken.

Az Irakban és Afganisztánban bevetett bombakereső kutyákat meg kellett tanítani arra, hogy semmi másra ne figyeljenek, csak a feladatuk végrehajtására. A szélsőséges szervezetekhez tartozó fegyveresek ugyanis rászoktak arra, hogy különböző játékokat - például a jó munka jutalmául kapott teniszlabdákat - raknak a robbanószerek közelébe, hogy összezavarják az állatokat.

A bombakereső kutyákat nagyon sokra tartják a katonák az afganisztáni frontokon, ahol a tálibok egyre nagyobb előszeretettel helyeznek ki az utak mentén robbanószerkezeteket, amelyeket az ellenséges konvojok közeledtére hoznak működésbe.

A kutyák számtalan katona és helybéli civil életét mentették már meg, hiszen felfedezik az aknákat, fegyverraktárakat és a repülőgépekről leszórt, de fel nem robbant bombákat.

A brit hadsereg őrvezetője, a 28 éves Cal Brown a hatéves arany labradorral, Bronnyval dolgozik - most éppen Afganisztánban. Õ is kénytelen volt rászoktatni Bronnyt arra, hogy ne közelítsen, vagy érintsen meg semmi gyanús tárgyat, csak jelezze: baj van.

Nyolc év a nyugdíjig

"Még csak közel sem engedjük a kutyákat a gyanús tárgyakhoz. Ahogy jelez, már hívom is vissza. Bronny hangulata és a munkamódszere is teljesen megváltozott; jelez, és már fordul is vissza" - számolt be a sikeres kiképzésről az őrvezető, aki azt is elmondta: a kutya számára a bombakeresés csak játék.

"Imád mindenféle járművet, amelyet használunk, még a helikoptert is. Amint nyílik az ajtó, beugrik, és elhelyezkedik a padlón. Tudja, mi a dolga, hiszen szolgáltunk már Észak-Írországban, Irakban és Afganisztánban is" - tette hozzá.

Éppen az észak-írországi tapasztalatoknak köszönhetően lettek a britek - saját bevallásuk szerint - az izraeli katonákkal együtt a legjobbak a világon a bombakereső kutyák kiképzése terén.

A kölykök 15 hetes kiképzésen vesznek részt, mielőtt mehetnek a frontra. A legtöbb kölyköt tenyésztőtől vásárolják, de ajándékba is gyakran kapnak kiskutyákat. Az állatok általában nyolc évet szolgálnak, mielőtt "nyugalomba" vonulhatnak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×