eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/Miloš Zeman - prezident České republiky

Miloš Zeman: Csehország is háborúban áll az orosz agresszorral

A cseh diplomáciának nem lesz nagykövete az orosz fővárosban. Vitězslav Pivoňka, aki már eddig is nagykövetként szolgált, továbbra is megmarad tisztségében, de fizikailag nem lesz jelen Moszkvában. A cseh államfő ismét hangsúlyozta: Csehországnak továbbra is folytatnia kell a segítségnyújtást Ukrajnának.

A cseh–orosz diplomáciai kapcsolatok akkor romlottak meg első alkalommal, amikor Prága tavaly áprilisban kiutasított több tucat orosz diplomatát, mert a cseh titkosszolgálatok szerint az orosz titkosszolgálat felelős a 2014-ben történt vrběticei robbantásokért. A muníciós raktárakban történt detonációknak két cseh áldozatuk is volt.

A diplomáciai botrány a nagykövetségek által alkalmazott csehek és oroszok számának korlátozásához is vezetett. Az ukrán–orosz háború pedig nem javított Oroszország megítélésén a csehek körében. Prága ezért úgy döntött, hogy nem küldi vissza nagykövetét Moszkvába az ukrajnai orosz agresszió idején, de a diplomáciai kapcsolatokat sem akarja teljesen megszakítani az oroszokkal.

"Bár példátlan eseményeket élünk át, úgy vélem, hogy

a Cseh Köztársaság számára még mindig előnyös, ha legalább minimális diplomáciai jelenlétet biztosítunk ott"

– fogalmazott Jan Lipavský cseh külügyminiszter.

Ha nagykövete nem is lesz Csehországnak Moszkvában, Jiří Čistecký személyében egy biztonságpolitikai szakértőt küld, aki Törökországból teszi át a székhelyét az orosz fővárosba, és diplomáciai ügyvivőként teljesít majd szolgálatot.

Moszkvát a hamarosan leköszönő cseh államfő, Miloš Zeman is bírálja, aki egyébként hosszú ideig támogatta Vlagyimir Putyint. Az ukrajnai háború kirobbanása óta azonban megváltozott a véleménye, és azt szeretné, ha Csehország továbbra is folytatná a segítségnyújtást az orosz agresszió sújtotta Ukrajnának. "Azáltal, hogy ilyen masszív segítséget nyújtunk, nemcsak de facto, hanem de iure is háborúban állunk. Be kell látnunk, hogy mi is háborúban állunk az agresszorral" – fogalmazott Miloš Zeman cseh elnök.

A humanitárius segítségnyújtás mellett katonai segítséget is kap Ukrajna Csehországtól. A cseh parlament még november végén hagyta jóvá azt a kormánydöntést, miszerint a jövő év végéig a csehek mintegy négyezer ukrán katona számára biztosítanak speciális kiképzést egy-egy hónapos szakaszban. December elején már tartottak is egy közös hadgyakorlatot a Libavá katonai körzetben. A védelmi tárca annyit közölt, a cseh hadsereg az ukrán harckocsizó egységek és speciális egységek katonáit fogja kiképezni. A kiképzés költségeit 975 millió koronára, tehát mintegy 16 milliárd forintra becsülte a cseh kormány.

Az orosz támadásokat a prágai civilek többsége is elítéli.

December elején egy Vlagyimir Putyin orosz államfőt gonosz manóként ábrázoló szobrot helyeztek el az egyik fővárosi kerület főterén. Az orosz elnököt kifigurázó szobor egy világtérképen áll, balkeze egy gázvezeték csapját próbálja elzárni, míg jobbkeze a náci karlendítést utánozza. A szobor a kovácsművészek nemzetközi találkozója alkalmával készült. Alkotója, Dušan Dostál szerint vízkeresztig lesz kiállítva Prága hatodik kerületének főterén, majd elárverezik, és a pénzt Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására fordítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×