eur:
389.64
usd:
364.69
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Mesefigurák társaságában talál menedéket ukrán zászló alá bújva egy kislány ChemiS kazah származású, Csehországban élő utcai művész prágai falfestményén 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Érzékeny döntést hozott Prága az ukrajnai menekültek ügyében

Az Ukrajnából Csehországba érkezett menekültek számára 2024 március végéig meghosszabbítja a speciális menekültvízum érvényességi idejét a cseh parlament alsóháza. Egy friss felmérés rámutatott, a cseh lakosok 25 százaléka negatívan áll hozzá az Ukrajnából menekülők megsegítéséhez. Miloš Zeman államfő ugyanakkor azt szeretné, ha Csehország továbbra is folytatná a segítségnyújtást az orosz agresszió sújtotta Ukrajnának.

Az Ukrajnából érkező háborús menekültek számára kiállított vízum Csehországban való tartózkodásra, munkavállalásra, a cseh egészségügyi, szociális rendszer és az iskolai hálózat igénybevételére jogosít fel. Hivatalos becslések szerint több mint 300 ezer ukrajnai menekült készül hosszabb ideig az országban maradni, a prágai sajtó szerint az ukrajnai menekülteknek Csehország célország.

A menekültek számára kialakított segélyrendszerről idén nyáron még azt mondták, hogy várhatóan az év végéig marad érvényben. A kétkamarás cseh parlament alsóháza azonban megszavazta a segítségnyújtás meghosszabbítását 2024 március végéig.

„Mi vagyunk a menekülthullám által leginkább érintett országok egyike” – fogalmazott a képviselőházi döntést követően Marian Jurečka cseh miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, ha az ukrán menekültek meg akarják hosszabbítani az ideiglenes védelmet, akkor a módosítás szerint március végéig elektronikusan kell regisztrálniuk. A bejelentkezés után személyesen kell megjelenniük a belügyminisztérium épületében, ahol egy úgynevezett vízummatricát kapnak. Ha ezt elmulasztják a határidőig, az ideiglenes segítségnyújtás megszűnik a számukra.

A segítségnyújtás határidejének kitolása csak a kormánypárti képviselők szavazataival ment át az alsóházban. Az Andrej Babiš korábbi miniszterelnök által vezetett ellenzéki ANO, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia pártok képviselői tartózkodtak. Az ANO mozgalom frakciója azt nehezményezte, hogy a törvénymódosításról gyorsított eljárás keretében döntöttek.

A Globsec biztonságpolitikai szervezet friss felmérése rámutatott, hogy a cseh lakosok 25 százaléka negatívan áll hozzá az Ukrajnából menekülők megsegítéséhez. A közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor

a megkérdezettek 84 százaléka vélekedik úgy, hogy Oroszország a felelős a háborús konfliktus kirobbanásáért.

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök egy hét végi rádióinterjúban hangsúlyozta, azt szeretné, ha Csehország továbbra is folytatná a segítségnyújtást az orosz agresszió sújtotta Ukrajnának. Az államfő úgy vélte: a biztonsági érdekeket ebben az esetben a gazdasági érdekek elé kell helyezni. „Nemcsak Ukrajna van veszélyben, hanem a Cseh Köztársaság biztonsága is. Éppen ilyen megfontolásból az első pillanattól kezdve támogatom a segítségnyújtást Ukrajnának” – jelentette ki Miloš Zeman. Vlagyimir Putyin orosz elnökről – akivel korábban személyesen is nagyon jó viszonyt ápolt – Zeman azt mondta: olyan politikusnak gondolta, aki Oroszország érdekében cselekszik.

„Az Ukrajna elleni agresszió ellentétes az Orosz Föderáció érdekeivel”

– fejtette ki a cseh elnök a rádióinterjúban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×