INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

mikroműanyag

2020.07.16. 12:21

Döbbenetes adatok a mikroműanyagokról

Több tonnányi mikroműanyagot sodor a szél az óceánokba egészen az Antarktiszig. A számítások szerint évente akár 140 ezer tonna mikroműanyag kerülhet a szárazföldi közlekedésből a vizekbe.
2020.01.26. 06:30

A magyar vizekben is több a mikroműanyag, mint gondolták

Az eddig ismert adatoknál akár háromszor-ötször nagyobb is lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció - derül ki a Wessling Hungary Kft. állami pénzből finanszírozott friss kutatásából.
2020.01.22. 05:43

Új információ derült ki a Balaton vizéről

Az elmúlt években többször is megmérték több hazai folyó mikroműanyag-tartalmát, nemrég pedig egy állami támogatású projekt keretében a Balatont és annak fő táplálóját, a Zala folyót is vizsgálat alá vették.
2019.09.03. 06:00

Mikroműanyag a csapvízben: Magyarországon senki sem méri

A magyar csapvíz nem tartalmaz mikroműanyagot, mert a felszín alatti vízforrásokból származik, ahova nem kerülhetnek szennyezők – állítja a Magyar Víziközmű Szövetség. A szervezetnek azonban nincsenek adatai erről. A mikroműanyagok – állatkísérletek szerint – emésztőszervi problémákat okozhatnak.
2018.11.13. 08:39

A műanyagszennyezés újabb drámai hatása

Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin című folyóiratban publikálták tanulmányukat.
2018.10.23. 17:14

Javulhat a csapvíz minősége

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el a csapvíz minőségének javítása és a műanyagszemét csökkentése érdekében - közölte az uniós parlament sajtóirodája .
2018.07.29. 08:00

Műanyag-mizéria: szemléletformálásra van szükség

Összetorlódott PET-palackokra bukkantak környezetvédők a Marosnál; a szemét valószínűleg Romániából érkezhetett a folyóhoz. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést - mondta Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnöke.
2018.07.03. 21:11

Egyre sürgetőbb feladat a műanyag elleni küzdelem

A Tisza után a Duna mellékfolyóiban is találtak mikroműanyagot: a Parányi Plasztiktalány projekt során az Ipolyban köbméterenként 1,7, míg a Rábában 12,1 mikroműanyag részecskét mutatott ki egy független laboratórium – jelentette be a projektet vezető laboratórium a Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett környezetvédelmi konferencián. A következő mérést a Dunán végzik el a szakemberek.
2018.05.31. 15:20

Már a Dunában is vannak mikroműanyagok?

A Tisza után a Rábában, az Ipolyban és legnagyobb folyónkban, a Dunában is megméri a mikroműanyag-koncentrációt egy független laboratórium. A mikroműanyagok jelentette környezetvédelmi és egészségügyi kockázatok már egyre ismertebbek, ám mégsem tudunk semmit a felszíni vizeink szennyezettségéről. A Parányi Plasztiktalány (PPT) az első igazán fontos lépés lehet a probléma kezelésében.
2018.04.17. 17:10

A műanyag palackok kupakja szennyezheti az ásványvizeket

Az ember akkor is képes műanyagot bevinni a szervezetébe, ha a kupakot, plasztikpalackot nem is tudja elrágni. Jelenleg úgy tűnik, a legtöbb mikróműanyag veszélytelen, de vannak köztük kockázatot rejtők, és az apró felületen remekül megtapadnak különböző mérgező anyagok.
2018.03.22. 20:12

A hazai vizekben is megjelentek a mikroműanyagok

Változik az ivóvíz minőségére vonatkozó hazai szabályozás, egyre több növényvédő szert kell vizsgálni - köztük a hírhedt glifozátot is. A Víz Világnapjához kapcsolódóan egy másik fontos területre, a mikroműanyagok megjelenésére is felhívja a figyelmet egy független laboratórium.
2017.09.09. 08:32

Közel a katasztrófa: Magyarország meddig képes ellenállni?

Megjelentek a Tiszában a mikroműanyagok, amelyek máshonnan az emberi szervezetbe is bekerülhetnek. Önmagukban is károsak, de rákkeltő szennyeződések is megtapadnak a felületükön. Vajon az ivóvizünkben mennyi van ezekből? Magyar szakembereket kérdeztünk.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018