Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra erkölcsi bizonyítványt kérnének a felsőoktatási jelentkezőktől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vizsgálja az ELTE a vasárnapi gólyatáborban történt nemi erőszakot. Az egyetem rektora két kar hallgatói önkormányzatának tevékenységét felfüggesztette. Mezey Barna jogszabály-módosítást kezdeményezett az ügy kapcsán. A vizsgálatok péntekig tartanak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanító- és óvóképző kar fonyódligeti gólyatáborában megerőszakoltak egy elsőéves hallgatót szombat hajnalban. A gyanúsítottat elfogták a rendőrök. Az ügyben az ELTE azonnal vizsgálatot indított - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Mezey Barna. Az egyetem vezetője megerősítette, hogy a gyanúsított férfi az ELTE egyik hallgatója a bölcsészettudományi kar informatika-könyvtár szakos hallgatója. A férfi ellen fegyelmi eljárás indult de azt a rendőrségi vizsgált lezárultáig felfüggesztették. Az ELTE vezetése azt is vizsgálja, hogy a férfi hogyan került a gólyatáborba mert korábban hasonló ügyek miatt már ült börtönben, öt évet kapott tetteiért. Az egyetem vezetői most azt vizsgálják, kik és hányan tudtak erről.

"Az érintett hallgatói részönkormányzatok a rájuk bízott felelősséggel nem tudtak élni és súlyosan megsértették az egyetem normáit. Az elkövetéssel gyanúsított személlyel szemben fegyelmi eljárást indítottam, de nagy valószínűséggel nem kétséges a végeredmény. Mivel az illető szervezőként jelent meg a táborban, megállapítható, hogy a szervezés nem kellő gondossággal történt, azonnali vizsgálatot rendeltem el, ez már zajlik, amennyiben a fegyelmi felelősségre vonás megalapozott, azonnal kezdeményezem akár a legsúlyosabb következményekkel - a mi esetünkben ez a hallgatótól történő megválás - járó eljárás megkezdését. Az ELTE vezetése támogatott abban a döntésemben, hogy ennek a karnak a hallgatói önkormányzati elnökségének tevékenységét is függesszem fel."

Az ELTE rektora elmondta azt is, hogy a gólyatáborokat a jövőben az egyetem vezetése által meghatározott garanciák, minőségi biztosítékok és központi ellenőrzés mellett szervezik. Arról, hogy a hallgatói önkormányzatok a jövőben milyen mértékben vehetnek részt a gólyatáborok szervezésében, még folynak a tárgyalások. Mezey Barna az InfoRádió kérdésre arról is beszélt, hogy az eset után jogszabály-módosítást kezdeményezett, hogy a jövőben az egyetemre való jelentkezéskor erkölcsi bizonyítványt is kérhessenek a hallgatóktól. Jelenleg ugyanis a jelentkezők élőéletéről nem tudnak semmit.

"Ezt feltétlenül kezdeményezzük, már a miniszterrel és az államtitkárral is egyeztettem az ügyről. Az esetből leszűrt tapasztalatainkat és javaslatainkat eljuttatjuk a főhatósághoz. Volt egy idő, amikor ez volt a feltétel, aztán ez megszűnt. Ez egy lehetséges megoldás az ilyen típusú esetek elkerülésére."

A sajtótájékoztatón részt vett az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanító- és óvóképző karának dékánja is. Mikonya György annyit mondott felkeresték az áldozattá vált fiatal lányt és családját, az egyetem pszichológusa foglalkozik a hallgatóval.

Hanganyag: Kálló Izabella