eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Csokival hajtott autóval kelnek át a Szaharán

Csokoládéval hajtott autóval tervezi átszelni a Szaharát Timbuktuig két brit. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a bioüzemanyagok fejlesztésének és használatának fontosságára.

Andy Pag és navigátora, John Grimshaw a dorseti Poolból indult, hogy csokoládéval hajtott autóján átvágjon a Szaharán. A páros Franciaországon és Spanyolországon hajt keresztül, majd áthajózik Marokkóba. Hogy elérjék úti céljukat, a mali Timbuktut, 7250 kilométert kell maguk mögött hagyniuk.

A két barát egy olyan eszközt is visz magával, amely képes felhasználható üzemanyaggá alakítani a csokoládé gyártásakor keletkező melléktermékeket és a már nem eladható csokit. A berendezést útjuk végén jótékony célra ajánlják fel, akárcsak azt a teherautót, amellyel nekivágnak a kalandnak.

Az utazáshoz négyezer kilogrammnyi csokoládémaradékból készült, kétezer liternyi biodízelt visznek magukkal.

A sivatagon egy-egy Toyota terepjáróval kelnek majd át, amelyeket ugyancsak csokoládéból készült üzemanyag hajt majd. A négykerék-meghajtású járművek egészen addig a teherautó gyomrában utaznak, amíg a páros el nem éri a Szaharát.

Andy Pag és John Grimshaw olyan túrát akart szervezni, amelynek során járműveikkel nem szennyezik a környezetet. Felvették a kapcsolatot az Ecotec vállalattal, amely kísérleti üzemanyagot állít elő csokoládéhulladékból és éttermekből összegyűjtött fáradt olajból.

Timbuktu arról híres, hogy az isten háta mögött van, a legtávolabbi hely, amit csak elképzelni lehet. Ha eltudunk oda jutni biodízellel, nem lesz okuk más üzemanyagot választani azoknak sem, akik a gyerekeiket viszik el autóval az iskolába, vagy munkába hajtanak - magyarázta Andy Pag.

A férfi reméli, hogy akciójuk felhívja a közvélemény figyelmét a széndioxid-kibocsátás súlyos veszélyeire.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×