eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csak akkor párosodik az óriás, ha elégedett a hőmérséklettel

Csaknem kétszáz év után ismét fészket rakott Nagy-Britanniába Európa legnagyobb röpülni képes madara, a túzok. Bár a lerakott tojások terméketlenek voltak, a természetvédők szerint puszta létük is azt jelenti: a túzok ismét otthon érzi magát a brit földön.

175 év után először rakott fészket Nagy-Britanniában túzok. Legutóbb 1832-ben találtak olyan tojást brit földön, amelyet Európa legnagyobb röpülni képes madara tojt.

A Salisbury-síkságon meglelt tojások terméketlenek - ennek oka az lehet, hogy a hímek csak 4-5 éves korukra válnak ivaréretté, elképzelhető tehát, hogy a tojó egy még nem teljesen kifejlett példánnyal párzott -, ez azonban nem töri le az állatvédők lelkesedését.

"Ez nem éppen az a tündérmese, amit reméltünk, de egy hatalmas lépés előre" - mondta a túzokok visszatelepítéséért dolgozó szervezet vezetője.

David Waters hozzátette: "Vadmadarak csak akkor tojnak, ha kényelmesen érzik magukat és egészségesek, ez tehát azt jelenti, hogy a fajok elégedettek a környezettel és a hőmérséklettel."

A túzok, ezt a Magyarországon is honos, hatalmas madár a vadászat és a földművelés módszereinek megváltozása miatt hagyta el Nagy-Britanniát, a természetvédők azonban remélik, hogy az első tojót még sok másik követi brit földre.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×