eur:
387.41
usd:
356.99
bux:
68347.86
2024. május 23. csütörtök Dezső
Female doctor talking with colleagues through a video call using lap top. Doctor talking with patient through video call using laptop. Young female doctor working on laptop at office.
Nyitókép: Likoper/Getty Images

Nehezen elérhetőek a háziorvosok

A rendelőn kívüli elérhetőséggel is gond volt, egyharmaduk a telefont sem veszi fel.

Csak részben volt hatásos a háziorvosok tavalyi ellenőrzése – írja a Népszava a Belügyminisztérium adataira hivatkozva. A bejelentés nélkül érkező ellenőrök számos esetben nem találtak rendelést, sőt rendelőt sem. Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

Tavaly február-márciusban négy megyében – Baranya ,Tolna, Vas valamint Győr-Moson-Sopron - ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és az alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

Tavaly tavasszal Körösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási főosztályvezetője az ellenőrzésekkel kapcsolatban konkrét példákat is hozott Magyar Nemzetben. Ezek között mesélt arról, hogy Somogy megyében három rendelőt kerestek fel, és egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt, de ezek közül hat címe egy-egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház volt.

Az első vizsgálat tapasztalatai után a NEAK úgy döntött, hogy azoknál a három-négy telephelyet működtető szolgáltatóknál, amelyeknél súlyos hiányosságokat találtak, utóellenőrzést végez. Az utóellenőrzéssel még mindig 12 százaléknyi rendelőt nem találtak meg az orvosi ellátás helyéül megnevezett címen. Az ellenőrzés időpontjában pedig a szolgáltatók csaknem 40 százalékánál a rendelés idején nem volt ott az orvos.

A portálnak nyilatkozó gyakorló háziorvosok ezzel kapcsolatban azt mondták: a szakdolgozóknak számtalan olyan feladatuk van, amit a rendelési idő előtt vagy után végeznek. Például elláthatnak ápolási feladatokat a páciensek otthonában, adminisztrálnak vagy éppen beszereznek a napi gyógyításhoz szükséges anyagokat, eszközöket.

A Belügyminisztérium azt írta: az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. A tárca a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak, sőt azokat kiterjesztik a háziorvosi ügyeletekre is, és azt is nézik majd, hogy valóban elérhetők-e a doktorok a rendelkezési állás idejükben.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 13:40
×
×
×
×