eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
HDR landscape of lake Balaton
Nyitókép: LIstvan/Getty Images

Az elmúlt száz évben ritkán esett meg ilyen a Balatonnál

A csapadékos májusi és június eleji időjárás miatt a megszokott párolgás helyett tovább nőtt tavaink vízszintje – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella azt is megismételte, pár napon belül dönthetnek arról, hogy szükség van-e a Sió-csatornán leereszteni a Balaton egy részét.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, 121 centis volt a Balaton vízszintje szombaton, ami azt jelenti, hogy – a jelenlegi előírások szerint – akár engedni is lehetne a Sió-csatornán keresztül a tóból. Ez azonban nem automatikus, ugyanis a vízeresztés alkalmával az illetékes Országos Vízügyi Főigazgatóságnak számos tényezőt figyelembe kell vennie a nyári időszakban, tehát egy „nagyon érzékeny döntésről” van szó, ami végül teljes mértékben a hidrometeorológiai előrejelzések függvényében valósul meg.

Az OVF szóvivője ugyanakkor emlékeztetett: a Balaton déli partján lévő települések közül számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Ezért a szabályozási szintnél (120 centiméternél) magasabb vízállást el kell kerülni a szabályozás eszközrendszerével, egész egyszerűen azért, mert a part menti sávok, beleértve bizonyos strandokat, víz alá kerülhetnek.

Siklós Gabriella érdeklődésünkre megerősítette, hogy

a jelenleg is korszerűsítés alatt lévő Sió-csatorna – műszaki értelemben – abszolút alkalmas arra, hogy vizet engedjenek le a Balatonból.

Annál is inkább, mert a hajózási zsilip felújítása már elkészült. „Amikor a vállalkozói szerződést megkötöttük, akkor sem gondoltuk úgy, hogy a természet felett állunk, ezért belefoglaltuk azt, hogy a vízeresztés szükségessé válhat – fogalmazott a szóvivő. – Ilyen lehetőség nélkül egyébként nem is maradhatott volna a Balaton egy pillanatra sem”.

Siklós Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy egy „nagyon-nagyon szélsőséges” jelenség figyelhető meg a magyarországi tavak esetében: május–júniusban, amikor már a párolgásé kellene hogy legyen a főszerep, vízszintemelkedés volt tapasztalható, vagyis nem hogy fogyna, hanem továbbra is gyarapodik a vízkészlet.

A Balaton esetében ez az 1921-es rendszeres mérések kezdete óta 10. alkalommal fordul elő.

A Velencei-tó 110 centiméteres vízállása – főként a tavalyi évhez viszonyítva – nagyon jónak mondható, de még nem ideális, mert az 130 centiméter körül van nyár elején. Az OVF munkatársa ugyanakkor azt is hozzátette: a júniusi csapadék 50-60 százaléka magára a tóra hullott, az úgynevezett „összegyülemlési időszak” viszont még nem fejeződött be, így még mindig növekedhet a vízállás – akár a Velencei-tó, akár a Balaton esetében.

A szóvivő megismételte: a következő 24-48 órában várhatóan döntés fog születni a Sió-csatorna esetleges kinyitásáról, de ehhez számos tényezőt figyelembe kell venni; legfőképp a hidrológiai- és meteorológiai előrejelzéseket. „Mindenkit meg tudok nyugtatni, nagyon odafigyelünk, és pár napon belül meghozzák a döntést a vízügyes kollégáim” – zárta gondolatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×