eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Szörényi Péter/Infostart

Itt a bejelentés - elkezdték leengedni a Balaton vizét

Miután a Balaton átlagos vízállása múlt pénteken elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, majd az elmúlt napokban meg is haladta azt, egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése.

2023. június 9-én a Balaton átlagos vízállása elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet és az elmúlt napokban meg is haladta azt. Mivel a Kaposon levonuló árhullám jelenleg a Sió középső szakaszánál tart, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzítettek szerint szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése - tájékoztatta az Országos Vízügy Főigazgatóság az Infostartot.

A hidrometeorológiai előrejelzések és a vízgyűjtőn kialakult vízszintek figyelembevételével, az Országos Vízügyi Főigazgatóság döntése alapján

kedd reggel 8 órakor megkezdődött az vízeresztés a Balatonból.

A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – tehát az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó - vízmennyiség következtében várhatóan még tovább emelkedik a Balaton vízszintje.

A tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás, emiatt május hónapokban jellemzően már néhány centit apadni szokott a vízszint. Az idei évben ugyanakkor - az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt - májusban nemhogy csökkent volna, hanem 6 centimétert növekedett az átlagvízállás, majd június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 centiméterrel. Következésképpen az idei nyári idényt nem pusztán minimum 17 centiméterrel magasabb vízállással kezdjük meg, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg.

fotó: Infostart
A Balaton 2021 októberében Siófok közelében. Fotó: Infostart

A rendszeres mérések kezdete, vagyis 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagvízállás alakult ki a Balatonon. Tehát igen ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 centimétert, ennek a bekövetkezési valószínűsége mindössze 10 százalék. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak, hogy a hónap első hetében - az utóbbi évektől eltérően - a vízgyűjtőre az e havi csapadékátlag 58 százaléka hullott le.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Emellett egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat ezeken a mélyebben fekvő déli területeken. Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, amit időben meg kell kezdeni ahhoz, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést. Erre azért is szükség van, mert

a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül.

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, a Sió-csatorna zsiliprendszerét átépítik. A munkákkal valószínűleg ősszel végeznek. A rendszer bővítéséről és modernizálásáról 2022 őszén írtunk.

Akkor kezdődött el a régi leeresztőzsilip bontása a Balaton vízszintjét szabályozó nagyszabású projektben. Időközben kiépítettek egy "kerülőutat", hogy a mostanihoz hasonló szükség esetén az építkezés közben is lehessen vizet leereszteni a tóból.

A magyarepitok.hu beszámolója szerint a mintegy 19 milliárdos fejlesztés keretében átépítik a két vízszintszabályozó nagyműtárgyat – a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót –, valamint a siófoki hajózsilipet. Így javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszintszabályozásának lehetősége, biztonságosabbá téve ezzel a vízleeresztést. A Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a korábbi másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén.

A mai közlemény is kitér erre. Eszerint

a megkezdett vízeresztés a folyamatban lévő „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű KEHOP-projekt munkálatait kismértékben hátráltathatja,

de a vállalkozói szerződés tartalmazza a vízeresztés lehetőségét.

A Balaton vízszintje ma reggelre a tegnapihoz képest egy centivel csökkent. Kedd reggel 120 ceni volt a tó átlagos vízszintje.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×