eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Engedhetnék a Balatont, ez hatalmas hír a Bahart rostokló hajóinak

121 centis volt a Balaton szombaton, ez azt jelenti, hogy akár engedni is lehetne a tóból. Kérdés, megteszik-e, hiszen a klímaváltozás közepette nyaranta jelentősebb az elpárolgás, mint a korábbi években. Ami viszont tény, hogy ha tovább emelkedik a szint, pár település bajban lehet.

A jelenlegi előírások szerint a 120 centis vízmagasság felett már szabályozni kell a Balatont, vagyis engedni kellene a Sió-csatornán keresztül a tóból; erről már többször írtunk az Infostarton. A döntés azonban nem automatikus, legalábbis ez derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjével, Siklós Gabriellával készült interjúnkból.

Elérte a 121 centit a Balaton vízszintje szombat reggelre, várható, hogy engednek belőle a következő napokban?

Mivel június 9-én a Balaton vízállása elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, sőt azóta tovább emelkedett, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzítettek szerint szükségessé válhat a többlet vízkészlet leeresztése.

Ki és mikor dönt erről? Ha igen, akkor mennyit apadhat a vízszint?

A vízeresztés az Országos Vízügyi Főigazgatóság utasítása alapján, a hidrometeorológiai előrejelzések függvényében kezdődhet meg, döntést a következő napokban hoznak a szakemberek az esélyek, illetve azok beválása alapján.

Hogyan számolnak, leengedés nélkül milyen magas lehet a vízszint? A következő egy-két napban még jelentős eső eshet.

A következő 2 napra előrejelzett csapadék hatására a Balaton vízállása várhatóan meghaladja a szabályozási szintet, valószínűleg nem csökken 120 centi alá. Ennek mértéke elsősorban a felületre hulló csapadék és a hozzáfolyás, valamint a párolgási veszteség mennyiségétől függ.

Meddig emelkedhet a tó vízszintje, tekintettel az alacsonyabban fekvő déli parti részekre?

A Balaton déli partján lévő települések közül számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Ezért a szabályozási szintnél magasabb vízállást el kell kerülni a szabályozás eszközrendszerével.

Az esetleges leengedés befolyásolja-e a Sió-zsilip átépítésének munkálatait?

Az esetleges vízeresztés a folyamatban lévő „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” KEHOP-projekt kiviteli munkálatait kis mértékben hátráltathatja.

A vállalkozói szerződés egyébként tartalmazza a vízeresztés lehetőségét.

Magyarán megoldható.

Ha engednek a Balatonból, akkor van esély, hogy a Bahart várakozó hajói fel tudjanak úszni a tóhoz? Márciusban ez még nem tűnt valószínűnek.

Az esetleges vízeresztés megkezdése esetén műszaki értelemben lehetőség nyílhat a hajózási igények kielégítésére a már elkészült hajózsilip igénybevételével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×