eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: Szörényi Laura
Nyitókép: Szörényi Laura

Meglepő és rég látott dolog történik a Balatonnal

A júniusban mért 120 centit is meghaladó értékektől már messze vagyunk, de most is emelkedett a magyar tenger vízszintje.

Csütörtökről péntekre egy centivel emelkedett a Balaton átlagos vízállása. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján elérhető adatok szerint a tó jelenleg 102 centis. Az augusztus 28-án és 29-én mért vízszinthez képest két centivel magasabb a vízállás a magyar tengeren.

Ritkán van példa arra, hogy ilyen időszakban emelkedik a Balaton vízszintje, amely nyár végétől, ősz elejétől inkább csökkenni szokott. Az Infostart is beszámolt róla, hogy augusztus 5-én szombaton 104 centis volt a Balaton átlagos vízállása. Ez azért volt meglepő, mert a forróbb napokon akár egy centi víztömeget is veszíthetnek a tavak, az idei nyári csapadékos időjárás azonban inkább megemelte a vízszintet.

Tavaly augusztusban 75 és 80 centi között mozgott a vízállás, így nem csoda, hogy októberre 70 centi alá csökkent a vízszint. Akkor sokan aggódtak a tóért, idén azonban kegyesebb volt az időjárás ebből a szempontból. Olyannyira, hogy

idén júniusban a 120 centit is meghaladta a vízmérce, aminek ismeretében megnyitották a Sió-csatornát.

A vízügy és a Bahart is kapott az alkalmon, hiszen így felúszhattak a 2022-ben, 5,7 milliárd forintért elkészült katamaránok és kompok. Ahogy arról korábban többször is hírt adtunk, a Sió-csatorna zsiliprendszerét átépítik. A munkákkal valószínűleg ősszel végeznek. A rendszer bővítéséről és modernizálásáról 2022 őszén írtunk.

A 120 centis szabályozási szint kritikus érték, ezért a nyár elején egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése.

A déli parton számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra.

Emellett egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat ezeken a mélyebben fekvő déli területeken.

Az esős nyár mindent megváltoztatott

A tó vízállását csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás, emiatt általában május környékén jellemzően már néhány centit apadni szokott a vízszint. Az idei évben ugyanakkor májusban nemhogy csökkent volna, hanem 6 centimétert növekedett az átlagvízállás, majd június első két hetében tovább emelkedett mintegy 4 centiméterrel.

A rendszeres vízügyi mérések kezdete, vagyis 1921 óta

csak tízszer fordult elő, hogy június elején az ideivel megegyező vagy magasabb átlagvízállás alakult ki a Balatonon.

Nagyon ritka tehát, hogy a tó vízszintje június környékén elérje a 120 centimétert, ennek mindössze 10 százalék a valószínűsége. Az idei kedvező helyzet azért állt fenn, mert június első hetében – az utóbbi évektől eltérően – a vízgyűjtőre az e havi csapadékátlag 58 százaléka hullott le.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×