eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
E-learning online education or internet  encyclopedia concept. Open laptop and book compilation in a classroom. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Az oktatás átfogó reformját követelte kongresszusán a PSZ

A testület július 1-jével Totyik Tamást választotta a PSZ elnökévé, akkor jár le Szabó Zsuzsa eddigi vezető mandátuma. A szervezet 11 pontban foglalta össze követeléseit.

Hétvégén tartotta tisztújító kongresszusát a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A záróközlemény szerint a kongresszuson megállapították, hogy "az egy éve megalakult a kormány nem hozott semmilyen érdemi döntést az oktatásban kialakult válság problémáinak megoldására".

Kifejtették: a kormány nem döntött a tanulók terheinek csökkentéséről, egy a 21. század kihívásaira választ adó alaptanterv létrehozásáról, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáról az oktatásban, a világnézetileg semleges és hatékony oktatás feltételeinek megteremtéséről, az oktatásban dolgozók presztízsének emeléséről, az érdemi társadalmi párbeszéd megteremtéséről.

Mindezek tükrében a PSZ kongresszusa 11 pontban fogalmazta meg követeléseit.

Követelik, hogy

  1. a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét,
  2. emeljék meg és fizessék ki januárig visszamenőleg a pedagógusok emelt bérét,
  3. részesítsék azonnali 30 százalékos béremelésben a nevelést és oktatást segítőket, valamint a technikai dolgozókat,
  4. adjanak garanciát a béremelések értékállóságára,
  5. vonják vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó döntéseket,
  6. kezdődjön meg azonnal a közoktatás reformjának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémia és az érdekképviseletek bevonásával,
  7. alakítsák át pedagógusképzést,
  8. szervezzék önálló minisztériumba a közoktatást, a felsőoktatást és a szakképzést,
  9. fordítsák a GDP 6 százalékát az oktatásra,
  10. állítsák vissza a pedagógusok társadalmi presztízsét,
  11. azonnal fejezzék be "a közoktatás további felszabdalását és a pedagógustársadalom megosztását".

"Ha a kormány nem hoz mielőbb érdemi döntéseket az ország jövőjét meghatározó köznevelés és szakképzés helyzetének javításáról, nem vonja vissza a státusztörvény tervezetét, végső eszközként lehetővé tesszük minden köznevelésben dolgozónak: lemondásukat/felmondásukat helyezzék letétbe a Pedagógusok Szakszervezete fővárosi és megyei irodáiban" - áll a nyilatkozatban.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×