eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay

Hírek egy magyar vétóról Vlagyimir Putyin ügyében - cáfolt a külügy

Hazugság, hogy Magyarország megvétozta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság- (ICC-) ügyben - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő.

A Bloomberg nyomán terjedt el az az információ a nemzetközi, majd a magyar sajtóban, hogy Magyarország blokkolta az Európai Unió közös nyilatkozatát, amiben a tagállamok az orosz vezetők elszámoltatásának kezdőlépésének tekintik a Vlagyimir Putyinnal szemben kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. Az amerikai híroldal azt írta, a "vétó" miatt a közös állásfoglalás helyett Josep Borrell külügyi képviselő saját nevében adta ki a dokumentumot, emellett pedig az EU külügyminiszterei is közös nyilatkozatban támogatták a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság döntését – Varga Judit aláírása nélkül.

Hétfő késő este Paczolay Máté külügyi szóvivő adott ki nyilatkozatot, amely szerint "ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene."

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×