eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: mok.hu

Az orvosi kamara nemet mond a magyar egészségügy átalakítási terveire

Szélesebb körű egyeztetést és alaposabb előkészítést kér a MOK.

A MOK elnöksége a magyar orvostársadalom széles körének bevonása, a vélemények összegzése után nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának Parlament elé terjesztését, annak egyes, az ellátásbiztonságot és az orvoskollégák közellátásban maradását veszélyeztető rendelkezései miatt – közölte honlapján a kamara.

A szervezet fontosnak tartja az egészségügy átalakítását, ugyanakkor a tervezett, hatástanulmányokat nem ismertető, erőltetett ütemű átalakítás jelentős kockázatokat rejt. "Az ellátórendszer szerkezeti korszerűsítése elkerülhetetlen, de a működésben a túlzott centralizáció elveszi a helyi kezdeményezések és kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarhoz és pazarláshoz vezethetnek" – írják.

A háziorvosi rendszer átalakítását az igen magas korátlag miatt szélesebb előkészítéssel lehet megkezdeni a MOK szerint, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyógyítás alapja, hogy elegendő orvos és szakdolgozó legyen az állami rendszerben, ezért az anyagi megbecsülésnek ki kell állnia a jelenlegi infláció próbáját is.

A MOK véleménye szerint a benyújtandó törvénytervezet több ponton szembe megy ezzel, a meglévő bizonytalanságot fokozza. Nem alkalmas az egészségügyi pálya vonzóvá tételére az a javaslat, ahol egy orvos/ szakdolgozó napi 3 órás munkába járásra kényszeríthető, nyugdíjas korú kollégák éjszakai munkára kötelezhetőek, a bérek pedig 20 százalékkal csökkenthetők.

"Az egészségügy hosszú távú, biztonságos működőképessége érdekében határozottan javasoljuk az egészségügyi átalakításra vonatkozó hosszú távú koncepció, tervek és tanulmányok publikussá tételét. Kérjük jelen törvényjavaslat részletszabályainak és hatástanulmányainak, a modell-kísérlet eredményeinek közzétételét, mindezek társadalmi és szakmai vitára bocsátását, jelentősen több mint 5 napos határidővel" – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×