eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Távolságtartásra figyelmeztető felirat a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén. Ezen a napon ütemezett nyitás kezdődött a koronavírus-járvány miatt bezárt budapesti fürdőkben. Első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitották meg kapuikat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluliak kizárólag felügyelettel látogathatják a fürdőket.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Milyen rendezvényre mehetünk védettségi igazolvány nélkül? – kisokos

Színházakba, mozikba, cirkuszokba, vallási eseményekre és falunapokra védettségi igazolvány nélkül is lehet menni, koncertekre és futballmeccsekre azonban nem. A korlátozás nem feltétlenül a tömeg nagyságától függ. Az InfoRádió utánajárt, hogy hol milyen szabályok vannak érvényben, mert ez láthatóan a szervezők számára sem mindig egyértelmű.

Nem könnyű eligazodni a rendezvénylátogatás járványvédelmi szabályai között.

A Vígszínház például szeptember 3-án 18 óra 20 perckor azt közölte a Facebook-oldalán, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőket fogadhat, másnap 16 óra 31 perckor viszont már örömmel jelentették be az ellenkezőjét: mégsem kell ilyen dokumentum ahhoz, hogy valaki beüljön az előadásaikra. Állampolgárként felhívtuk a koronavírus-vonalat, hogy megkérdezzük: hová kell és hová nem kell védettségi igazolvány.

A színházak mellett a mozikra, a cirkuszokra, a koncertekre, a futballmeccsekre és az egyéb tömegrendezvényekre is rákérdeztünk. A diszpécser néhány percig csendben kereste a válaszokat, majd közölte, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint a sportesemények, az ötszáz főnél több vendéget fogadó zenés-táncos rendezvények, vagyis a koncertek látogatásához mindenképpen kell védettségi igazolvány, a mozikban, a cirkuszokban és a színházakban azonban nem, majd azt tanácsolta, hogy

menjünk biztosra, és mindig nézzük meg az adott esemény szervezőjének honlapját.

Ezt tettük, és ugyanazt a választ találtuk a Nemzeti Színház, a Madách Színház, valamint a Fővárosi Nagycirkusz weboldalán, illetve akkor is, amikor telefonon felhívtuk a Cinema City mozivállalatot:

egyikük sem kér védettségi igazolványt.

A mozikban, a színházakban és a cirkuszokban a jogszabály indoklása szerint azért nem kell felmutatni ilyen dokumentumot, mert azoknak állandó helyszínük van, a nézők előre megváltott helyre ülnek le és onnan nem mozdulnak el az előadás alatt.

Oltás nélkül is mehetünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A védettségi igazolvánnyal látogatható rendezvények körét a 484-es számú, tavaly szeptember 10-i kormányrendelet határozza meg. Ebből az is kiderül, hogy a vallási események – tehát például a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, valamint a házasságkötések, a lakodalmak és a temetések –, illetve a sportmérkőzések szabadtéri kivetítőn való csoportos nézése most éppen nem minősül rendezvénynek, tehát az is részt vehet rajtuk, aki nem olttatta be magát. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint egyébként a nagy arányú átoltottság miatt ezek a tömegrendezvények nem jelentenek plusz kockázatot.

„Minden emberi találkozás befolyásolja, de hogy ilyenkor mi történik, azt az átoltottság határozza meg elsősorban” – mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós. A miniszter leszögezte: átoltott emberek találkozása nem hordoz különösebb veszélyt.

Falunap esetén nem egyszerű a kérdés

A falunapok esetében még bonyolultabb a helyzet: a tavalyi szeptember kormányrendelet idén júniusi módosítása alapján ilyet csak 5000 főnél kevesebb lakosú települések szervezhetnek szabadtéren, és 1500 embernél nem vehet több részt rajtuk egyszerre, de ha ennél kevesebben vannak, akkor ezeken sem kérnek senkitől védettségi igazolványt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×