eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Pfizer-BioNTech vállalatok új koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát, a Comirnatyt gyártják a reinbeki Allergopharma német gyógyszergyár tisztaszobájában 2021. április 30-án, a vakcina itteni előállításának hivatalos kezdőnapján.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA pool/Christian Charisius

Percről percre - a koronavírus-járvány szombati hírei

Visszaszorulóban van itthon a járvány, de még mindig van 230 ezer aktív fertőzött. Életbe léptek az újabb enyhítések, és megnyílt egy sor lehetőség a védettségi igazolással rendelkezők előtt. Újabb országok fogadják el az utazóktól a magyar védettségi igazolást. (A nyitóképen: A Pfizer-BioNTech vállalatok új koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát, a Comirnatyt gyártják a reinbeki Allergopharma német gyógyszergyár tisztaszobájában 2021. április 30-án, a vakcina itteni előállításának hivatalos kezdőnapján.)

2021.05.01. 22:00

Két újabb országban fogadják el a magyar oltásigazolványt - a nap hírei

Megkezdődhet a gazdaság újraindítása - áll az Európai Bizottsághoz benyújtott magyar konvergencia programban. 20 év után hivatalosan is megkezdték a kivonulást Afganisztánból a NATO csapatok.

2021.05.01. 20:34

A járvány alatt egy időre még el is fogyott az arany

A pandémia hatására tavaly nyáron történelmi csúcsot döntött az arany ára, az árfolyam azóta már stabilizálódott, ezért egyre több jegybank él azzal a lehetőséggel, hogy növelje aranytartalékát – mondta az InfoRádiónak az Aranypiac ügyvezető igazgatója.

2021.05.01. 19:54

Ezek a fürdők nyitottak ki május 1-jén - újdonságok, korlátozások

Az ország 25 városában összesen 32 fürdőben lehetett csobbanni az első napon.

2021.05.01. 19:30

Csak az ősszel jöhet hagyományos színházi évad, de addig sem maradunk előadások nélkül

Az InfóRádióban Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mellett négy meghatározó budapesti színház képviselője is megszólalt az ügyben.

2021.05.01. 19:06

Nem fognak örülni vasárnap a teraszozók, kirándulók

Veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2021.05.01. 18:54

Horvátország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket

Az országban a szigorítások megyénként is változnak a járványhelyzet függvényében.

2021.05.01. 18:29

Öt évet is kaphat, aki csal a védettségi igazolvánnyal

Ha egy szolgáltató nem kéri el a vendég igazolását, három év lehet a büntetés. Megjelent a vonatkozó szabályozás a Magyar Közlönyben.

2021.05.01. 17:13

Indiába 150 ezer Szputnyik V-vakcina érkezett

Indiában mégis megkezdődött szombaton a koronavírus elleni oltókampány annak ellenére, hogy előző nap még azt jelezték, az oltóanyaghiány miatt csúszhat a nagyszabású vakcináció. A külügyminisztérium bejelentette: 150 ezer Szputnyik V-vakcina érkezett, és még további több millió dózist várnak Oroszországból.

Eddig a lakosság 11,5 százalékát - 150 millió embert - tudtak beoltani, és csak 25 millióan kapták meg a második adag oltóanyagot.

Szombaton további egy héttel meghosszabbították a járvány miatt elrendelt zárlatot Újdelhiben. Eredetileg hétfőig tartottak volna a korlátozások, de az új fertőzöttek száma olyan nagy ütemben emelkedik, hogy indokolt a zárlat fenntartása. Az utóbbi 24 órában 27 ezer új esetet diagnosztizáltak a 20 milliós nagyvárosban, és 375-en haltak meg. Az elvégzett koronavírustesztek csaknem 33 százaléka lett pozitív, és szakértők szerint a valós számok ennél még sokkal magasabbak lehetnek.

Újdelhi kórházai telítettek, gyógyszer- és oxigénhiánnyal küzdenek, számos beteget nem tudnak ellátni. Sok temető már megtelt, a krematóriumok folyamatosan működnek.

Szombaton újabb rekordot döntött az egy nap alatt újonnan regisztrált fertőzöttek száma: 401 993 esetet diagnosztizáltak, és 3523 elhalálozásról adtak hírt. Áprilisban 7 millió fertőzöttet találtak az 1,3 milliárd lakosú országban. Összesen már több mint 211 ezer ember halálát okozta a járvány Indiában.

2021.05.01. 17:03

Egydolláros vakcina védhet az összes koronavírus ellen

A kísérleti oltás a tüskefehérje egy olyan részével dolgozik, amely nagyon ellenáll a mutációnak, viszont a legtöbb fajta koronavírusban megtalálható.

2021.05.01. 16:13

Szlávik János: a megnyugváshoz még sok embert be kell oltani

A magyar felnőtt lakosság fele be van oltva a koronavírus elleni vakcinával, ami nagyon komoly előrelépés, ugyanakkor nem lehet itt megállni - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton, a közmédiának nyilatkozva.

2021.05.01. 16:01

Lépett a BKK a terasz- és étteremnyitás után

Szombattól sűrűbben járnak esténként a BKK egyes járatai.

2021.05.01. 15:56

Jócskán lecsökkent a vésztartalékkal rendelkezők száma

A Bank360 nem reprezentatív felmérésre szerint ma már minden második ember képtelen félretenni jövedelméből.

2021.05.01. 15:31

Deutsch Tamás szerint a baloldal nemzetközi oltásellenes propagandát folytat

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációvezetője egy videóban beszélt erről.

2021.05.01. 15:19

Latin-Amerika gazdagjai az Egyesült Államokba repülnek oltásért

Politikusok, tévés személyiságek, magas rangú üzleti vezetők és futballisták teszik meg kilométerek ezreit Dél-Amerikából repülve és buszozva azért, hogy az USA-ban juthassanak koronavírus elleni oltáshoz.

2021.05.01. 14:46

Tűz ütött ki egy Covid-osztályon, többen meghaltak az indiai kórházban

Közben újabb rekordon a betegek száma és újabb országok tiltották meg az Indiából érkezők beutazását.

2021.05.01. 13:32

Harmincezer rendőr is készül az ortodox húsvétra Ukrajnában

Ukrajnában szombatra kis mértékben megint lassult a koronavírus-járvány terjedése, mintegy nyolc és félezer, a megelőző napinál több mint másfél ezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma viszont ismét magas, több mint 350 volt.

A legtöbb új beteget, 745-öt ezúttal a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel. Az oroszág legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása alapján 671 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 196 ezret, az elhunytaké pedig 35-tel 4626-ra nőtt.

Kijevben szombattól megszűnt a szigorított karantén, amely csaknem egy hónapon át volt érvényben, és a legsúlyosabb "vörös" besorolás szerinti korlátozások helyett áttértek az enyhébb "narancs" fokozatúakra. Ez alapján ismét kinyithattak az üzletek, a bevásárlóközpontok, a vendéglátóhelyek és a piacok, a tömegközlekedést is most már bárki igénybe veheti, nemcsak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói.

Az országos ukrán rendőrség szombaton sajtóközleményben tudatta, hogy a vasárnapi és a hétfői ortodox húsvét alatt a rendvédelmi hatóságok több mint 29 ezer alkalmazottja fog szolgálatot teljesíteni. Csaknem 14 ezer templomban tartanak szertartást, amelyeken várhatóan több mint egymillió hívő fog részt venni. A rendőrség felhívta a hívők és a papok figyelmét a karanténkorlátozási szabályok betartására, külön kiemelve a távolságtartás, a maszkiviselés fontosságát.

2021.05.01. 12:43

Ilyen adatokkal nyújtotta be az EB-nek a Pénzügyminisztérium a Konvergencia Programot

A Gazdaságvédelmi és a Gazdaság-Újraindítási Akcióterv, valamint az eredményes oltási program megteremti a lehetőséget arra, hogy a magyar gazdaság idén visszatérjen a dinamikus, uniós átlag feletti növekedési pályára – áll a Pénzügyminisztérium által bemutatott Konvergencia Programban, amelyet a tárca benyújtott az Európai Bizottsághoz.

2021.05.01. 12:27

Olaszország készül a turizmus beindulására

Róma, 2021. április 30.
A május 15-i nyitásra készítenek elő egy tengerparti strandot a Róma melletti Ostiában 2021. április 30-án. Olaszország nagy részén fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon.
MTI/EPA/ANSA/Emanuele Valeri
A május 15-i nyitásra készítenek elő egy tengerparti strandot a Róma melletti Ostiában 2021. április 30-án. Olaszország nagy részén fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon. MTI/EPA/ANSA/Emanuele Valeri

A fokozatos lazításra készül az ország, ahol csütörtökön meghaladta a 120 ezret a koronavírus-járvány halottainak száma. A vírus okozta betegséget (Covid-19) már több mint négymillióan kapták el tavaly február óta. Nyugat-Európában Olaszországba a legmagasabb a halottak aránya a betegekhez képest a statisztikák szerint.

Aggodalmat az indiai vírusmutáció esetleges terjedése kelt. Az olasz egészségügyi hatóságok minden eszközzel meg akarják akadályozni a variáns bejutását: az egészségügyi tárca április 25-én lezárta az Indiával, Bangladessel, majd Srí Lankával közvetlen légiforgalmat. A szárazföldi határokon és a kikötőkben is szigorúan ellenőrzik az ázsiai térségből érkezőket, akiket azonnal tesztelnek, és kéthetes karanténban helyeznek el.

A római és milánói repülőtérre azonban érkeznek járatok az Indiából egészségügyi okból vagy munkavégzés miatt Európába visszatérőkkel.

A Fiumicino római repülőtérre szerdán éjjel leszállt gépen a 213 utas és tízfős legénység kilenc százaléka bizonyult pozitívnak, és közöttük három úgynevezett szuperterjesztőt is azonosítottak.

Az érkezőket elszigetelt útvonalon vezették ki a repülőtérről, és római katonai létesítményekben helyezték el karanténra. Poggyászaikat is fertőtlenítették.

Olaszországban a tartományokban élő indiai közösségek tagjait is tesztelik, miután kiderült, hogy az utóbbi hetekben többen is hazautaztak a Gangesz folyónál tartott tömeges zarándoklatra.

2021.05.01. 12:17

Orbán Viktor az ötmilliós oltotti létszám eléréséről beszélt

Az elmúlt két héten sikerült beoltani több mint egymillió embert, ez óriási teljesítmény - jelentette ki a miniszterelnök, gratulálva mindazoknak, akik ezt lehetővé tették.

2021.05.01. 11:30

Sokakat érintő dátumkitűzés a Balatonnál

A sok bizonytalanság után biztossá vált, hogy a hagyományoknak - és a terveknek - megfelelően a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon.

2021.05.01. 10:28

Óvatos templomnyitásban vannak a történelmi egyházak

Az evangélikusok megtartják az online közvetítéseket, sőt, a prédikációkra reflektálni is lehet az interneten.

2021.05.01. 09:20

Magyar adatok: 1951 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 161 beteg

Csökkent a kórházban kezeltek és az aktív fertőzöttek száma, és kiderült, mennyivel léptük át szombatra a négymilliós oltotti határt.

2021.05.01. 09:07

Újabb koronavírus-vakcinára bólintott rá a WHO

Ez a negyedik, és jövő héten jöhet az ötödik - mindkettőt használják Magyarországon is.

2021.05.01. 08:40

Újabb turistamágnes országba mehetnek már a magyarok - bejelentés

Szijjártó Péter jelentette be a Facebookon, hogy mely két állammal állapodtak meg a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról.

2021.05.01. 07:35

Újranyitás: nagy változások lépnek életbe szombattól

Állatkert, fürdő, mozi, futballmeccs, étterem - májustól mindez látogatható, ha van nálunk védettségi igazolvány.

2021.05.01. 07:14

Beindult a házi kedvencek számára készült oltóanyag gyártása

Március végén jelentették be, hogy Oroszország beregisztrálta a világon az első, állatok számára készített koronavírus-vakcinát, most pedig le is gyártották az első ilyen jellegű oltóanyagokat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×