eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Öt évet is kaphat, aki csal a védettségi igazolvánnyal

Ha egy szálláshely-szolgáltató nem kéri el a vendég igazolását, három év lehet a büntetés. Megjelent a vonatkozó szabályozás a Magyar Közlönyben.

A kormány még 2020-ban szabályozta – 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről – az egyes szolgáltatókra vonatkozó kötelezettségeket, azok ellenőrzését, valamint a szabályok megszegésének büntetését, továbbá ebben szerepel a védettségi igazolásokra vonatkozó szabályozás is.

A pénteken megjelent 215/2021. kormányrendelet ezen módosított, és szombattól bekerültek az ellenőrizhető és büntethető szolgáltatók körébe a szálláshelyek. A védelmi előírások megszegésekor, tehát akkor is ha nem ellenőrzik, hogy a vendégnek van-e védettségi igazolványa, 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók (kivéve ezek kiskorú kísérőit).

Az új összegű bírság a Portfolio összesítése szerint az alábbiak megszegésére vonatkozik:

  • A szálláshelyen tilos tartózkodniuk azoknak a vendégeknek, akik nem mutatják be védettségi igazolványukat, illetve nem egy ilyen személy felügyelete alatt lévő 18 év alatti (kiskorú) személyként érkeztek,
  • a szálláshelyen foglalkoztatott, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személy nem visel maszkot a szálláshely vendégek által látogatható területein és helyszínein,
  • a szálláshelyen zenés, táncos rendezvényre kerül sor,
  • 10 fő fölötti családi eseményre vagy magánrendezvényre kerül sor a szálláshelyen.
  • Más védelmi intézkedések megszegése esetén továbbra is a korábbi, 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot tartalmazza a fentiek szerint módosított kormányrendelet, amely egyébként a 484/2020 számozást viseli.

Szombaton pedig egy újabb kormányrendeletben – 220/2021. (V. 1.) Kormányrendelet a védettségi igazolással való visszaélés elleni fellépésről – módosították a Büntető törvénykönyvet. Az új szövegrész szerint "a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 4. § (1) bekezdésétől eltérően, aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott

a) hamis közokiratot vagy magánokiratot készít,
b) közokirat vagy magánokirat tartalmát meghamisítja,
c) hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál,
d) információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,

bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott

a) közokiratot, magánokiratot forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vagy
b) bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×