eur:
393.11
usd:
367.41
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

A járvány alatt egy időre még el is fogyott az arany

A pandémia hatására tavaly nyáron történelmi csúcsot döntött az arany ára, az árfolyam azóta már stabilizálódott, ezért egyre több jegybank él azzal a lehetőséggel, hogy növelje aranytartalékát – mondta az InfoRádiónak az Aranypiac ügyvezető igazgatója.

A koronavírus-járvány bő egy évvel ezelőtti kezdetekor az arany árfolyama még 1600 dollár környékén alakult. A pandémia miatt azonban pánikszerű felvásárlási hullám vette kezdetét, ami történelmi végül 2020 augusztusára csúcsra vitte a nemesfém értékét.

A dömping eredményeként ráadásul el is fogyott fizikailag a legyártott aranyrúd és -érmekészlet, a keresletet nem lehetett kielégíteni, a vásárlóknak többhetes várakozással kellett számolniuk – ismertette az InfoRádióban Schmidt Kálmán.

Az árfolyam egészen 2070 dollárig jutott, ami 25-30 százalékos emelkedést jelentett rövid idő alatt.

Az elmúlt hónapok a helyzet némileg korrigálódott, jelenleg 1760-70 dolláros szinten mozog, ami lényegesen magasabb árfolyam, mint a pandémia kezdetén volt – tette hozzá az Aranypiac ügyvezető igazgatója.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank – hasonlóan a világ többi jegybankjához hasonlóan – növelte aranytartalékát április elején: 31,5 tonnáról 94,5 tonnára. Schmidt Kálmán úgy fogalmazott, nemcsak a bejelentés volt váratlan, hanem a vásárlás nagyságrendje is, hiszen a 63 tonna arany átszámítva nagyjából 6 milliárd dollárnak felel meg, tehát jelentős tételnek tekinthető, így a hírrel a nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozott.

Ugyanakkor

az MNB lépése abszolút beleilleszkedik az utóbbi évek megváltozott tartalékolási stratégiájába,

amely azzal vette kezdetét, hogy 2018 tavaszán Londonból hazaszállították az addig ott őrzött „csupán” 3,1 tonnás aranykészletet, majd 2018 őszén következett az első aranyvásárlás hosszú szünet után, eljutva a 31,5 tonnáig. Idén áprilisban ezt növelte a háromszorosára a jegybank, mintegy 13 százalékra emelve a nemesfém arányát a tartalékokban – ismertette a szakértő, és hozzátette, ez már tisztességes nagyságrendnek számít, de továbbra is messze elmarad a nyugati országok – történelmileg örökölt – aranykészleteitől.

Az MNB a koronavírus-járvány időszakában kibontakozó új kockázatok kezelésével indokolta a vásárlást. Mint fogalmazott: a globálisan megugró államadósságok vagy az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz szerepét és értékmegőrző funkcióját.

Az Aranypiac ügyvezető igazgatója megjegyezte: bár tavaly visszább esett a jegybankok aranyvásárlási kedve a megemelkedett ár miatt, most, hogy korrigál az árfolyam,

a jegybankok ismét színre léphetnek, és várhatók még további aranyvásárlások.

Nemzetközi összehasonlításban az Egyesült Államok a maga 8000 tonnát meghaladó aranytartalékával messze az élen áll. Második helyen a németetek következnek valamivel több mint 3000 tonnával. A két ország esetében 70 százalékot meghaladó mértékű az arany aránya a devizatartalékokon belül. A dobogó harmadik fokán Olaszország található 2400 tonnával, majd a franciák következnek hasonló nagyságrenddel. Az ötödik helyen Oroszország áll, őt pedig Kína követi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×