eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Police.hu

Több milliárdnyi bírságot szabtak ki külföldiekre a hazai utakon

A rendőrség összesítése szerint a legtöbb szabálysértést a román sofőrök követik el, csupán egy kategória a kivétel.

A vezess.hu kikérte a rendőrségtől, hogy az előző két évben hány külföldit és milyen összegre bírságoltak hazánk útjain. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a bírságolások száma 44, a kiszabott bírságösszeg 45 százalékkal csökkent az előző évhez képest, így is tavaly több mint 4,7 milliárd forint pénzbírságot szabtak ki a külföldiekre. A bírság 2019-ben személyenként 30 153, tavaly 29 464 forint volt.

Ami az állampolgárság szerinti megoszlást illeti, komoly előnnyel vezetnek Románia polgárai, utána a sorrend Németország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország.

A statisztikában jelentős tételt jelentenek az úgynevezett horrorkaravánok, az olyan, nyugati használt autókat szállító, gyakran igen rossz műszaki állapotú járműszerelvények, melyek egy furgonból vagy kisteherautóból, valamint egy, akár két autóval megpakolt trélerből állnak, túllépve a megengedett vontatási limitet, súlyos balesetveszélyt okozva ezzel. Míg a személygépkocsiknál meglepően egyenletesen oszlott el bírságolások száma és aránya, a „gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvény” kategóriájában magasan a román sofőrök kapták a legmagasabb büntetést.

Az autóbuszoknál szintén a románok vezetik a listát, 2019-ben és 2020-ban is messze több bírságot kaptak, mint más nemzetek hasonló járművei. 2019-ben az összes, 5794 esetből 3067 jutott rájuk – a bő 177 milliónyi bírságból 94,5 millióval részesültek –, a lengyelek 1363 esettel, 41 millió forintnyi bírsággal voltak a másodikok, a német illetőségű buszok 717 esettel, 21,7 milliós összbírsággal álltak a „dobogó” harmadik fokára két évvel ezelőtt.

A teherautók, kamionok körében is a román járművekkel volt a legtöbb gond az elmúlt két esztendőben, ugyanakkor a lengyel és a szlovák teherjárművek is bőven kaptak bírságot.

A motorosoknál a nyugatiak hangsúlyosabban szerepeltek a statisztikákban, igaz, igen sok szlovák és lengyel is járt és szabálytalankodott nálunk motorkerékpárral. Itt a sorrend az érintett országok között 2020-ban: Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Németország, Románia.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×