eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Fokozatos nyitás lesz az oktatásban - a nap hírei

A szülők igazolhatják a távollétet, ha nem küldik iskolába gyereküket. Meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványvédelmi intézkedéseket a kormány. Az eredeti tervek szerint meg fog épülni a Diákváros - közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A nap legfontosabb hírei április 15-én.

Hétfőn újra nyitnak az óvodák és visszatérnek az iskolákba az alsó tagozatosok - az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. A felsősök és középiskolások május tizedikéig tantermen kívüli digitális oktatásban maradnak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta, hogy ha a szülő a járvány miatt nem akarja iskolába engedni gyerekét, a távolmaradást az intézményvezetők engedélyezhetik.

Meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványvédelmi intézkedéseket a kormány. Április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A határellenőrzést május 23-ig meghosszabbították.

Négymillió beoltottnál már lehetnek olyan intézkedések, amelyek csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak, ezekről a jövő héten dönthet a kormány a 3,5 milliós oltási szám elérése után - mondta a Kormányinfón a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az InfoStart kérdésre elmondta: nincs napirenden, hogy az AstraZeneca-vakcina második dózisa helyett más oltóanyagot alkalmazzanak, szerinte a vakcina kiváló. Beszélt arról is, hogy a magyar hatóságok vizsgálják a Janssen oltóanyagot, ha biztonságosnak találják, lehet vele oltani.

Már a 60 alatti felnőtt lakosság csaknem fele megkapta a koronavírus elleni védőoltást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: nincs változás az oltási programban, a magyar hatóságok elkötelezettek a hatékony és biztonságos vakcinák alkalmazása mellett. Galgóczi Ágnes azt kérte, hogy a fiatalok is regisztráljanak az oltásra, hamarosan sorra kerülnek.

Egy nap alatt 256 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. Ismét nőtt az azonosított fertőzöttek száma, újabb 5.307 embernél igazolták a kórokozót. 9.848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1.156-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma közelít a 272 ezerhez.

Megjelent a vendéglátóhelyek teraszainak újranyitását szabályozó rendelet a Magyar Közlönyben. Eszerint a teraszok reggel öt és este fél 10 között lehetnek nyitva. A vendéggel érintkező dolgozóknak kötelező, a vendégeknek viszont nem kell majd maszkot viselniük. Beltéren továbbra sem lehet fogyasztani, csak az elvitelre rendelt ételt lehet átvenni.

Az eredeti tervek szerint meg fog épülni a Diákváros - közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs hozzátette: üzleti típusú fejlesztéseket, irodaházakat is terveztek a Diákváros melletti részekre, ezek helyére kerül a Fudan Egyetem kampusza.

Már igényelhetik a havi 45 ezer forintos elhelyezkedési juttatást a közfoglalkoztatottak - ismertette a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor közölte: a félmilliárd forintos keretösszeg ezúttal 2 ezer közfoglalkoztatott elhelyezkedéséhez járulhat hozzá.

A cél, hogy a járvány legyőzése után is a visegrádi négyek közössége legyen Európa gazdasági motorja - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a V4-es pénzügyminiszterek tanácskozásán hangsúlyozta: a négy ország helyreállítási terveiben hasonló területekre koncentrál, az oktatás, az egészségügy fejlesztése, a zöld átállás, a digitalizáció, a közlekedés, valamint a munkahelyteremtés finanszírozása egyaránt hangsúlyos.

Befejeződtek a munkálatok a Szigetszentmiklóson tavaly decemberben történt olajszennyezés helyszínén. A védekezés teljes költsége a helyreállítással együtt mintegy 370 millió forint.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×