eur:
393.92
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Percről percre - minden mai hír a koronavírusról

Százmillió közelében a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma.

2021.01.25. 21:22

Most már mi is csak negatív teszttel mehetünk Franciaországba

A koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország az Európai Unió tagállamaiból tengeri vagy légi úton érkezőket is csak egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszt kell felmutatása mellett engedi belépni a területére.

2021.01.25. 21:05

Újabb járványgócokat szűrt ki a tömeges tesztelés Szlovákiában

Az országos mintavétel múlt heti megkezdése óta csaknem kétmillióra tehető az elvégzett tesztek száma, és előreláthatólag 30 ezer lesz a pozitív eredmények száma.

2021.01.25. 20:45

MNB: a moratórium miatt senki nem veszíti el "tiszta" adós voltát

Az ügyfelek sem a jelenlegi, sem a jövőbeni hiteleiknél nem veszítik el "tiszta" adósi besorolásukat a bankoknál pusztán azért, mert a törlesztési moratóriumot választották. A fizetési stop segítő eszköz, sokaknak mentőöv, másoknak választási lehetőség - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

2021.01.25. 20:05

Már kilenc számjegyű a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

Az országok hivatalos adatközlései szerint hétfőn megtalálták a százmilliomodik covidost is a Földön.

2021.01.25. 19:22

Megvannak a friss szennyvízadatok - ez várható a járványban

Egyre több településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció - közölte a koronavirus.gov.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nyomán.

2021.01.25. 18:10

Virág Barnabás: a nagyobb mérleg lesz az új norma

A járvány jelentős változásokat okozott a gazdaságban, így a monetáris politikában, szorosabb együttműködésre van szükség a fiskális és monetáris politika között - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az idén online megrendezett Lámfalussy konferencián.

2021.01.25. 17:56

Von der Leyen rápirított az AstraZenecára

Az EU a vakcina kiszállításának felgyorsítását várja el, a gyógyszercég vezetője viszont bírálta bírálta egyes országok "önző" magatartását.

2021.01.25. 17:30

Brutális utazási szigorítással állt elő az Európai Unió

Az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak, hogy szigorítsák beutazási szabályaikat, hogy csökkentsék a koronavírus és mutációi terjedését az unióban.

2021.01.25. 17:11

Horváth Péter: jó lenne, ha a pedagógusok előrébb kerülnének az oltási tervben

A társadalomnak és a gazdaságnak is szüksége van arra, hogy az iskolák működjenek, ezért jó lenne mielőbb beoltani a pedagógusokat – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója beszélt arról is, hogyan lehet most felkészülni az érettségire, miként lehetett lezárni az első félévet, és hogy miért vett részt egyre kevesebb pedagógus az országos tesztelésen.

2021.01.25. 17:01

Szijjártó Péter: az orosz oltóanyaggal kapcsolatos együttműködés fontos Európában

Magyarország nemzeti érdeke, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni oltás folyamatát, és erre készen áll, a kérdés pusztán az, hogy mikor érkezik nagyobb mennyiségű oltóanyag az országba - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülése szünetében.

2021.01.25. 16:40

Szlávik János: ne várjunk a nekünk tetsző vakcinára

A koronavírus elleni védőoltás mielőbbi beadatására biztatta az embereket a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában.

2021.01.25. 16:06

Koronavírus: leállítják a francia vakcina fejlesztését

A párizsi Pasteur Intézet bejelentette, hogy abbahagyja a koronavírus elleni legfőbb vakcinájának a fejlesztését, miután az első klinikai tesztek eredményei nem közelítik meg a reméltet.

2021.01.25. 15:32

Matolcsy György: kanyar hosszabb, mint amilyennek elsőre tűnt

A jegybankelnök szerint a járvány alatt elérhettünk volna jobb teljesítményt, teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség.

2021.01.25. 15:21

A koronavírus utáni jövőről tanácskoznak a világ vezető országai

A Világgazdasági Fórum svájci nonprofit alapítvány elindította hétfőn a világ vezető politikusainak és üzletembereinek szokásos éves tanácskozását, ám idén először online formátumban értekeznek egymással a résztvevők ahelyett, hogy a svájci Davosban gyűlnének össze.

2021.01.25. 14:41

Koronavírus – Új világ kezdődött Ukrajnában

Csökkennek a koronavírus-adatok, épp most oldották fel a szigorított karantént.

2021.01.25. 13:50

Egy feltétellel enyhíthetnek Horvátországban

A kedvező járványügyi trendek alapján Horvátország enyhíthet a koronavírus-járvány megfékezésére hozott egyes korlátozásokon, ha nem jelenik meg az országban a vírus Nagy-Britanniában azonosított új változata - mondta hétfőn Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője. Első körben kinyithatnak a sportközpontok és az edzőtermek, valamint megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban. Az alsó tagozatosok a múlt hétfőtől már járhatnak iskolába.

A jelenlegi járványügyi intézkedések január 31-ig vannak érvényben, mindazonáltal úgy vélte: még nem jött el az ideje a nagy enyhítéseknek.

2021.01.25. 13:49

Oltóanyaggyártás: egyértelmű szerződésszegésről beszélnek Brüsszelben

Vagy a gyártókapacitást nem hozták fel az ígért időre, vagy valamely később szerződött félnek drágábban eladták az EU-nak szánt készletet – vélte Stella Kyriakides egészségügyi biztos az Oxford/AstraZeneca szállításcsökkentési bejelentéséről.

2021.01.25. 13:18

Október eleje óta a legkevesebb új esetet mutatták ki Lengyelországban

2419-et. December 28-a óta a legalacsonyabb az elhunytak száma is: kifejezetten a Covid-19 miatt 10-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 28-an hunytak el. Az adatok a következő napokban valamivel magasabbak lehetnek, mert vasárnap mintegy feleannyi tesztet végeznek, mint hétköznap szoktak.

Közölték egyúttal, hogy késik a Moderna e heti vakcinaszállítmánya, de ez egyelőre nem okoz fennakadást a lengyel oltási kampányban.

A kormány a hét elejére ígért döntést az eddigi, január végéig érvényes járványügyi intézkedésekről.

2021.01.25. 12:49

Másodszor is elhalasztják a Vipers-Ferencváros mérkőzést

Ezúttal sem küzdenek meg egymással a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. A norvég klub honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint a magyar klub elleni szerdai, majd a Metzcel szembeni szombati találkozó későbbre tolására azért van szükség, mert a norvég kormány megszüntette a beutazás utáni kötelező karanténnal kapcsolatos, sportra vonatkozó engedményeket. A pótlás időpontjára nem tért ki a weboldal.

A Ferencváros elleni második fordulós találkozót eredetileg szeptemberben játszották volna, akkor a zöld-fehérek két játékosának fertőzése miatt maradt el az összecsapás.

2021.01.25. 12:37

Fontos figyelmeztetések kerültek az orosz oltás alkalmazási útmutatásába

Számos betegségben szenvedőnél kell "óvatosnak" lenni. Oroszországban a világon először lefotózták a brit vírusmutánst.

2021.01.25. 12:14

Így vizsgálják itthon a brit vírusmutációt

A vakcinafejlesztés szempontjából fontos lehet a brit vírusmutáció vizsgálata a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK).

2021.01.25. 11:45

Müller Cecília: erősebb lehet a fájdalom a második oltás után

30, 60 és 90 nap múlva, összesen 2 millió orosz vakcina érkezik Magyarországra Moszkvából - tisztázta az országos tisztifőorvos, közölve: minden, Magyarországra érkező gyártási tételt megvizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

2021.01.25. 11:15

Máris megvan, kiktől, honnan érkezett a brit mutáns Szerbiába

Az államfő tett erről hivatalos bejelentést.

2021.01.25. 10:50

Hat az oltás: drasztikusan csökken a kórházba kerülő idősek száma Izraelben

Már három héttel az oltás első adagjának beadása után sokkal kevesebben kerülnek kórházba a leginkább veszélyeztetett, hatvan év fölötti korosztály tagjai közül, de az ország további óvintézkedésekkel is igyekszik megfékezni a vírus terjedését.

2021.01.25. 10:31

Németország bejelentést tett

Németországban is meghatározóvá válik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változata (B.1.1.7) a szövetségi kormány kancelláriaminisztere szerint. Helge Braun az ARD országos köztelevízió vasárnap késő esti politikai vitaműsorában kiemelte, hogy az új mutáció egyre inkább terjed az országban. Több kórházban is ez a változat okozott járványkitörést - mutatott rá, felidézve, hogy a hét végén teljes egészében karantén alá kellett helyezni egy berlini klinikát, mert egyszerre 14 fertőződést regisztráltak. Mint mondta, több más országhoz hasonlóan Németországban is a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat, ami "gondokat okoz" majd, még nehezebbé teszi a járványügyi védekezést. A kancellár, Angela Merkel legfőbb bizalmasai között számon tartott kereszténydemokrata (CDU) politikus - aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott - hangsúlyozta: teljesen biztos abban, hogy ez a folyamat megy végbe a következő hetekben. Ezért ki kell tartani a járvány elfojtását célzó országos zárlat mellett. Minél alacsonyabb a napi új fertőzések száma, annál kevésbé tud kibontakozni és új járványhullámot okozni az új mutáció - mondta. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) vezető egészségügyi szakpolitikusa, Karl Lauterbach - a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense - szerint is csak az országos zárlat fenntartásával lehet megküzdeni a Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában felbukkant új, veszélyesebb vírusváltozatokkal. A parlamenti (Bundestag) képviselő a Bild című lapnak azt mondta, hogy "nagyon kemény és nagyon jól működő zárlatra lesz szükség, mert az új vírusváltozatok egészen más kaliberűek", az eddiginél jóval nagyobb veszélyt jelentenek. Németországban december 16-án vezettek be a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható. A korlátozások egyelőre február 14-ig érvényesek. A szigorítások révén a járvány tavaly ősszel kezdődött második hulláma nagyjából tíz napja enyhül. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 6729 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez hatszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 7141-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 141 665 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 217 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 52 087-re emelkedett. (MTI)

2021.01.25. 10:30

Visszatért a vírus Új-Zélandra is

Több mint két hónapja először regisztráltak koronavírus-fertőzést Új-Zélandon, az ország egészségügyi hatóságainak hétfői bejelentése szerint az 56 éves nő vélhetően a karantén ideje alatt kapta el a vírus új, dél-afrikai variánsát. Chris Hipkins új-zélandi egészségügyi miniszter szerint a fertőzött nő nemrég tért vissza Európából, ám az aucklandi karantént január 13-án a szükséges negatív teszteredményekkel hagyta el. A miniszter azt mondta, egyelőre nem biztosak abban, hogyan kapta el mégis a fertőzést, de hozzátette, vélhetően a karanténlétesítmény egy másik lakója fertőzhette meg. A nő több rokonának teszteredménye negatív lett, ezt Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató azzal indokolta, hogy a fertőzött elsősorban izomfájdalmakról panaszkodott, nem voltak légzőszervi problémái, így vélhetően kisebb eséllyel adta át a fertőzést környezetének. A mostani eset az első regisztrált helyi fertőzés november közepe óta Új-Zélandon, a hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a vírus dél-afrikai variánsa fertőzőbb az eredeti változatnál. Új-Zélandon február végén jelentették az első fertőzést, márciusban pedig a kormány országos karantént vezetett be, amelynek keretében az üzleteket és iskolákat bezárták, a lakosokat pedig otthonmaradásra szólították fel. Február óta kevesebb mint 2300 fertőzést regisztráltak, és 25 halálos áldozatról tudni. A hatóságok hétfőn azt is bejelentették, hogy 2021 júniusáig a körülbelül 5 milliós ország teljes lakosságát be szeretnék oltani. Wellington a svéd-brit AstraZeneca, az amerikai-német Pfizer/BioNTech, az amerikai Novavax és a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV gyógyszergyártó cégektől rendelt koronavírus elleni oltóanyagot. (MTI)

2021.01.25. 10:29

Máshogy olt mostantól Kína, mint eddig

Az idősekre korábban nem kerülhetett sor, de most ők következnek, ha tudnak eleget gyártani a vakcinából.

2021.01.25. 09:53

Hollandiában elszabadult a pokol a kijárási tilalom miatt – videó

Több mint 200 embert vettek őrizetbe a hatóságok, írja a Dutchnews holland hírportál.

2021.01.25. 09:40

Szlávik János: az orosz vakcina ugyanazt tudja, mint az oxfordi

Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V, mint az AstraZeneca oltóanyaga – hangsúlyozza az infektológus.

2021.01.25. 09:29

Düh Izraelben

Izraelben éjjel felgyújtottak egy autóbuszt a zárlat ellen tiltakozó ultraortodoxok a második napja tartó zavargásokban a Tel-Aviv melletti Bné Brak ultraortodox városban - jelentette a helyi média hétfőn. A tiltakozók először kövekkel dobálták meg az autóbuszt, könnyebben megsebesítve az arab sofőrt, majd leszállítása után betörték a jármű ablakait, és felgyújtották a járművet. A tűz miatt megolvadtak a közeli villanyvezetékek, és evakuálni kellett a közeli házban élőket. A rendőrség közleménye szerint négy embert tartóztattak le a busz felgyújtása, valamint a vészhelyzeti dolgozók munkája akadályozásának kísérlete és a lakosság veszélyeztetése miatt. "Nagyot csalódtam a közlekedési minisztériumban. Nem szeretnék mindenkit büntetni, de csökkenteni kell a járatszámot, és nem szabad behajtani a városba, amíg nem rendeződik a helyzet" - nyilatkozta a közszolgálati rádióban a megtámadott buszt üzemeltető társaság munkavállalói szervezetének vezetője hétfő reggel. Az ultraortodoxok Jeruzsálemben egy villamosmegállóban törtek-zúztak, és betörték egy szerelvény ablakait, valamint megrongálták a jegyvásárló automatákat. A zavargás résztvevői kövekkel dobálták a lakónegyedük, a Mea searim egyik kereszteződésében elhaladó autókat, szemetes kukákat gyújtogattak fel és elzárták az utakat. A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek, amikor a rendőrség megpróbált erővel érvényt szerezni több ultraortodox településeken és lakónegyedben a január eleje óta tartó országos karantén rendelkezéseinek, amelyek gyülekezési tilalma, és az iskolák bezárását írják elő. Több szélsőségesen vallásos irányzat nem hajlandó bezárni oktatási intézményeit, noha éppen ezeken a helyeken a legmagasabb a koronavírussal fertőzöttek aránya Izraelben. Közben a járványügyi vizsgálatok az eddigi leghosszabb fertőzési láncolatot derítették fel: egy három héttel ezelőtt Dubajból visszatérő izraeli turista 180 embernek adta át az Egyesült Arab Emírségekben elkapott koronavírust. Vasárnap 61 524 embert oltottak be először és 123 940-et másodszor a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 586 053-an - az ország lakosságának 29,01 százaléka - kapták meg az első, 1 099 286-an a második dózis vakcinát is. Szombaton helyi mércével mérve meglehetősen kevés, mindössze 54 109 tesztből 4868 vírushordozót azonosítottak, ami 9,3 arányt jelent. Tavaly március óta 600 302-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 70 836 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1878 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1140-en súlyos állapotban vannak, és 358 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4419-en haltak meg Izraelben. (MTI)

2021.01.25. 09:14

Hétfői adatok: lélektani határ alatt az új fertőzöttek és a halottak száma is

Majdnem negyed millió gyógyult van már, és alig több mint 100 ezer aktív fertőzött, az olló pedig nyílik.

2021.01.25. 09:10

Ömlik a kínai vakcina Törökországba

Ankara összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovactól.

2021.01.25. 09:04

Jakab Ferenc virológus: még ez az évünk is rá fog menni

A pécsi tudós szerint kizárólag az oltási hajlandóság növelése az út a korlátozások megszűnéséhez.

2021.01.25. 09:03

Bejelentésekkel készül az operatív törzs - élőben az Infostarton és az InfoRádióban

Hétfőn a szokásos időpontban tervezik kezdeni a tájékoztatót.

2021.01.25. 09:00

Egyedülálló lehetőség kínálkozik a Covid utáni újrainduláskor

A jelenleginél ötször gyorsabban kellene csökkenteni a szénintenzitást világszerte, hogy az éves átlaghőmérséklet emelkedése 1,5 fok alatt maradjon.

2021.01.25. 08:13

Járványos átalakulás: diákmunka helyett diákhitel

Több mint 30 ezer diák vette igénybe tavaly a Diákhitel Pluszt, a legtöbbjük azért, mert a járvány miatt nem talált munkát.

2021.01.25. 08:00

Mire lenne jó pontosan a vakcinaútlevél?

Egyelőre csak a légi közlekedést teheti biztonságosabbá a vakcinaigazolvány – véli Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő, az InfoRádió munkatársa.

2021.01.25. 07:13

GKI: egyre jobban félünk a munkanélküliségtől, de emelkedik a konjunktúraindex

Az építőiparban megugrott az áremelési szándék januárban, nőtt az iparban is. Még messze a járvány előtti fogyasztói bizalom szintje.

2021.01.25. 07:11

Világtérkép

A világon 99 178 504 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 219 138, a gyógyultaké 54 729 572 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 98 728 154 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 120 414, a gyógyultaké pedig 54 410 178 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 25 124 948 fertőzött volt, és 419 208-an haltak meg. Indiában 10 654 533 fertőzöttet, 153 339 halálos áldozatot és 10 316 786 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 8 844 577 fertőzöttről, 217 037 halálos áldozatról és 7 821 376 gyógyultról tudni. Oroszországban 3 679 247-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 68 397-re, a gyógyultaké pedig 3 098 505-re emelkedett. Az Egyesült Királyságban 3 657 857 a fertőzöttek száma, és 98 129-en haltak meg a betegségben. Franciaországban 3 112 055 fertőzöttet és 73 190 halálos áldozatot tartanak nyilván. Spanyolországban 2 499 560 fertőzöttet és 55 441 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban 2 466 813 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 85 461, és 1 882 074-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Törökországban 2 429 605 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 25 073. Németországban 2 147 814 a fertőzöttek száma, 52 168 a halottaké, 1 840 970-en meggyógyultak. Kolumbiában 2 015 485 fertőzöttet és 51 374 halálos áldozatot tartanak nyilván. Argentínában 1 867 223 a fertőzöttek és 46 827 a halottak száma. Mexikóban 1 763 219 az igazolt vírusbetegek és 149 614 a halottak száma. Lengyelországban 1 475 445-en megfertőződtek, 35 363-an meghaltak, 1 230 446-an felépültek a kórból. A Dél-afrikai Köztársaságban 1 412 986 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 40 874-en meghaltak, 1 230 520-an pedig felgyógyultak. Iránban 1 372 977 fertőzöttet, 57 383 halálesetet és 1 164 794 gyógyultat tartanak számon. Ukrajnában 1 231 965 fertőzöttről tudni, 22 926-an meghaltak, 980 769-en felgyógyultak. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 99 247 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4804 halálos áldozatot és 91 709 gyógyultat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan közép-kínai nagyvárosból terjedt el. (MTI)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×