eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A fertődi Esterházy-kastély 2020. május 22-én. Újra látogatható a kastély parkja, de az épület belső tere és a múzeum továbbra sem fogad vendégeket a koronavírus-járvány miatt.
Nyitókép: A fertődi Esterházy-kastély 2020. május 22-én. MTI/Krizsán Csaba

Ezek a várak és kastélyok újulnak meg idén

Folytatódik a hazai kastélyok és várak rekonstrukciója, több megújult létesítmény is megnyílik 2021-ben.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram 2021-ben is nagy múltú hazai kastélyok és várak felújításával folytatódik. A jelenleg is tartó felújítási munkálatok és az épületekben lévő kiállítások kialakítása mellett idén megkezdődhetnek a történelmi épületek átadásai is a nagyközönség számára. A 2016-ban indult műemlékrekonstrukciós projekt keretében 18 kastély és 12 vár újul meg – közölte a Miniszterelnökség.

Tavaly 12 műemlék turisztikai fejlesztése kezdődött el, míg az idén

  • elsőként Nagycenken, a Széchenyi-kastélyban,
  • majd a fertőd-eszterházai Esterházy-kastélyban,
  • a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúriában,
  • a geszti Tisza-kastélyban
  • és a szécsényi Forgách-kastélyban

látnak hozzá a felújításhoz,, de elindulnak a kisvárdai vár és a sárospataki Rákóczi-vár várfalának műemléki felújítási munkái is.

Nádasdladány, 2018. május 20.
A Nádasdy-kastély Tudor-stílusú, 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánított épülete. Az eredeti, barokk stílusú kuriát 1873-ban Hübner Nándor és Linzbauer István tervei alapján átalakították, kibővítették. Tornyot és egy kétszintes, a megújult épület főszárnyaként funkcionáló épületrészt is hozzáépítettek.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Nádasdy-kastély Tudor-stílusú, 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánított épülete. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Az év első felében már megnyílhatnak az eredeti állapotukat visszanyert épületek: a vírushelyzettől függően hamarosan a nagyközönség is látogathatja a megújult tatai Esterházy-kastélyt, a mosonmagyaróvári várat, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, a sümegi Püspöki Palotát és a szögligeti Szádvárat.

Ugyan a járványhelyzet némileg lassította a munkálatokat, de a már megkezdett építkezések töretlenül haladnak, így mind a harminc kiemelt műemlék fejlesztése elkészülhet az év végére, vagy a jövő év első felére - közölték.

Sümeg, 2018. július 6.
A sümegi Püspöki Palota az épület turisztikai fejlesztése alapkőletételének napján, 2018. július 6-án.
MTI Fotó: Varga György
A sümegi Püspöki Palota az épület turisztikai fejlesztése alapkőletételének napján, 2018. július 6-án. MTI Fotó: Varga György

Az egész ország területét lefedő program összesen mintegy 60 milliárd forintból valósul meg, amelynek kétharmada uniós támogatás és a fennmaradó rész hazai költségvetési forrás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×