INFORÁDIÓ
2022. november 30. szerda
Andor, András

kastély

vár

felújtás

turizmus

A fertődi Esterházy-kastély 2020. május 22-én. Újra látogatható a kastély parkja, de az épület belső tere és a múzeum továbbra sem fogad vendégeket a koronavírus-járvány miatt.

Ezek a várak és kastélyok újulnak meg idén

Infostart / MTI

Folytatódik a hazai kastélyok és várak rekonstrukciója, több megújult létesítmény is megnyílik 2021-ben.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram 2021-ben is nagy múltú hazai kastélyok és várak felújításával folytatódik. A jelenleg is tartó felújítási munkálatok és az épületekben lévő kiállítások kialakítása mellett idén megkezdődhetnek a történelmi épületek átadásai is a nagyközönség számára. A 2016-ban indult műemlékrekonstrukciós projekt keretében 18 kastély és 12 vár újul meg – közölte a Miniszterelnökség.

Tavaly 12 műemlék turisztikai fejlesztése kezdődött el, míg az idén

  • elsőként Nagycenken, a Széchenyi-kastélyban,
  • majd a fertőd-eszterházai Esterházy-kastélyban,
  • a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúriában,
  • a geszti Tisza-kastélyban
  • és a szécsényi Forgách-kastélyban

látnak hozzá a felújításhoz,, de elindulnak a kisvárdai vár és a sárospataki Rákóczi-vár várfalának műemléki felújítási munkái is.

Nádasdladány, 2018. május 20.
A Nádasdy-kastély Tudor-stílusú, 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánított épülete. Az eredeti, barokk stílusú kuriát 1873-ban Hübner Nándor és Linzbauer István tervei alapján átalakították, kibővítették. Tornyot és egy kétszintes, a megújult épület főszárnyaként funkcionáló épületrészt is hozzáépítettek.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Nádasdy-kastély Tudor-stílusú, 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánított épülete. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Az év első felében már megnyílhatnak az eredeti állapotukat visszanyert épületek: a vírushelyzettől függően hamarosan a nagyközönség is látogathatja a megújult tatai Esterházy-kastélyt, a mosonmagyaróvári várat, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, a sümegi Püspöki Palotát és a szögligeti Szádvárat.

Ugyan a járványhelyzet némileg lassította a munkálatokat, de a már megkezdett építkezések töretlenül haladnak, így mind a harminc kiemelt műemlék fejlesztése elkészülhet az év végére, vagy a jövő év első felére - közölték.

Sümeg, 2018. július 6.
A sümegi Püspöki Palota az épület turisztikai fejlesztése alapkőletételének napján, 2018. július 6-án.
MTI Fotó: Varga György
A sümegi Püspöki Palota az épület turisztikai fejlesztése alapkőletételének napján, 2018. július 6-án. MTI Fotó: Varga György

Az egész ország területét lefedő program összesen mintegy 60 milliárd forintból valósul meg, amelynek kétharmada uniós támogatás és a fennmaradó rész hazai költségvetési forrás.

Nyitókép: A fertődi Esterházy-kastély 2020. május 22-én. MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018