eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A lengyel elnökválasztás jelöltjeinek televíziós vitája a lengyel közszolgálati televízió varsói stúdiójában 2020. május 6-án. Balról Andrzej Duda államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, mellette Malgorzata Kidawa-Blonska, a lengyel parlamenti alsóház elnökhelyettese, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) jelöltje. Az eredetileg május 10-re kiírt lengyel elnökválasztást bizonytalan idővel elhalasztják.
Nyitókép: MTI/PAP/Pawel Supernak

Lengyel elnökválasztás: kiélezett első forduló várható most vasárnap

Lengyelországban a kormánypárt jelöltje az esélyesebb a június 26-i elnökválasztáson, ám a jelenlegi államfő, Andrzej Duda előnye nem akkora, hogy biztosan elmaradjon a második forduló a második legerősebb elnökjelölttel, Varsó polgármesterével szemben.

Lengyelországban május 10-én tartották volna az elnökválasztást, ám a voksolást a járvány és belpolitikai viták miatt el kellett halasztani.

A jelenlegi államfő, Andrzej Duda az esélyesebb a most vasárnapi lengyel elnökválasztáson, őt segítheti a Donald Trump amerikai elnökkel való találkozás is - mondta az InfoRádiónak a Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója. Garai Nikoletta hozzátette: van esély arra, hogy csak a második fordulóban dőljön el a választás.

A közvéleménykutatások szerint a kormánypárti jelölt legerősebb kihívója Varsó polgármestere, Rafal Trzaskowski.

A Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója szerint Andrzej Duda akkor nyerhet már az első fordulóban, ha a saját szavazóbázisán kívülről is elegendő támogatót sikerül maga mellé állítania, de nem valószínű, hogy Dudának sikerül az első fordulóban megugrania az 50 százalékot.

Ha lesz második forduló, akkor igen érdekes kérdés, hogy a kieső jelöltek szavazói kihez pártolnak majd.

A jelenlegi harmadik, bár az első kettőnél jóval kisebb támogatottsággal bíró jelölt, a független Szymon Holownia már kijelentette, hogy amennyiben nem jut a második fordulóba, akkor az ő támogatói Trzaskowski mögé álljanak be.

Duda kampányának egyik fő eleme, hogy hivatalban lévő elnökként ő a kompetens jelölt - hangsúlyozta a kutató. Dudát mindenben támogatja a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS). A jelenlegi elnök programja a családokra és a konzervatív értékekre épül.

Rafal Trzaskowski legfőbb üzenete, hogy legyen egy olyan politikai erő, amely ellensúlyt képez a jelenlegi kormánypárt erejével szemben.

A PiS ugyanakkor tavaly elveszítette a szenátusi többségét, ezért számukra is kiemelkedően fontos az elnöki pozíció megtartása - vélekedett Garai Nikoletta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×