eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Egy lakó sétál a folyosón a Magyarországi Református Egyház Béthel Szeretetotthonában, Erdőbényén 2020. május 4-én. Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Komoly gondban vannak a református otthonok

Csaknem 200 milliós forintos bevételkiesést okozott a magyarországi református idősotthonoknak a járvány – tudta meg az InfoRádió a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetőjétől.

Beszterczey András szerint a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban meghozott intézkedések összességében is eredményeseknek mondhatók, de a „saját székükből” szemlélve, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája fenntartásában működő intézmények esetében ez idáig biztosan.

Az iroda vezetője ugyanakkor emlékeztetett, a március közepén elrendelt korlátozó intézkedések a látogatási tilalom mellett, valamint a kijárási korlátozásokkal egyetemben felvételi korlátozást is eredményeztek. És csak nagyon szabályozott és

szigorú körülmények közepette lehetett új lakót fogadni, számuk így elenyésző volt egy normál felvételi rendhez képest.

Mindez a református idősotthonok és fogyatékossággal élők bentlakásos intézményei többségének komoly bevételkiesést okozott mind a mai napig – hívta fel a figyelmet. Az új felvételek ugyan enyhített szabályokkal, de lehetségesek, de számos intézmény ennek ellenére is jól meggondolja, hogy honnan és hogyan, milyen előfeltételekkel vesz fel új lakót.

Összegszerűen nagy a szórás, hiszen nemcsak arra kell gondolni, hogy az üres helyre folyósított állami támogatástól esnek el az intézmények, hanem a lakók által fizetett térítési díjaktól is – magyarázta a Beszterczey András.

Az összhiány így a 200 millió forintot közelíti.

Emiatt kérték a kormányzatot, valamint az ágazati irányítást, hogy gondolkodjon el azon, a kieső bevételeket milyen formában tudja számukra visszapótolni, illetve abban segíteni, hogy ez ne ilyen súlyos hiányként jelenjen meg.

Beszterczey András az InfoRádió kérdésére válaszolva azt is elmondta, a Diakónia információja szerint az általuk fenntartott foglalatossággal élő intézmények lakói közül

egynek bizonyult pozitívnak a vértesztje koronavírusra,

de a környezetében senki sem fertőződött meg. Az érintett szakszerű elkülönítése megtörtént, bár tüneteket ő sem produkált. Továbbá egy másik otthon dolgozója PRC-tesztje mutatta ki a fertőzést, így őt házi karatéra ítélte az ÁNTSZ. De valamennyi lakót és munkatársat több körben vizsgáltak, és nem találtak új esetet – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×