eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőrök járőröznek a debreceni nagypiacon 2020. április 4-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kontraproduktívnak és feleslegesnek tartják a nyugdíjas idősávot

A nyugdíjas szervezetek sem támogatják már a 65 év felüliek vásárlási idősávjánák megtartását. A kormány szerdán dönt az ügyben.

Fokozatosan lehetne kivezetne a rendszerből a 65 éven felüliek vásárlási idősávját - mondta a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Juhász László az InfoRádiónak kifejtette: ez szükséges intézkedés volt, amikor bevezették, de a járványveszély csökkenésével lehetne rajta enyhíteni, és szűkíteni vagy lassan meg is szüntetni azt, hogy reggel 9 és 12 óra között csak az idősek mehetnek az élelmiszerüzletekbe, patikákba és drogériákba. Mindezt persze csak úgy, hogy

a maszkviselés kötelező marad, és a távolságot is betartja mindenki.

A szervezet elnöke úgy látja, a mostani idősáv problémát okoz és feszültséget generál idősek és fiatalabbak között

Szintén feleslegesnek és kontraproduktívnak tartja az intézkedés fenntartását a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. Karácsony Mihály szerint most már, hogy lecsengett a járvány,

nincs olyan helyzet, ami miatt fontos lenne az izolációt növelni.

Az elnök úgy látja, az idősáv már nem szolgálja eredeti célját, vagyis az idősek védelmét. Emellett már nem életszerű, hogy csak 9 és 12 között vásárolhatnak be. Most, hogy közeleg a kánikula, a nyugdíjasok is inkább szívesebben vásárolnának be reggel, még a nagy meleg előtt.

Kiemelte: amiatt sem életszerű az intézkedés, hogy a többi üzletben nincs korlátozás, és a közlekedésben is találkozhatnak a fiatalabbak a nyugdíjasokkal.

A kereskedelemben dolgozók is arról számoltak be, hogy egyre többen hagyják figyelmen kívül a nyugdíjasoknak fenntartott vásárlási sávot, ami egyre kellemetlenebb helyzetbe hozza az üzletek dolgozóit, mivel a büntetésektől tartó tulajdonosok tőlük várják a rendelkezések betartatását. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek azt mondta: mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről.

A helyzettel foglalkozik a kormány is. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az Infostart kérdésére azt mondta: az idősek védelmében született döntésről várhatóan szerdán határoz a kabinet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×