eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Őszi árpát arat egy kombájn Kozármisleny közelében 2019. június 28-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Learatták a nyári kalászosokat

A kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezon ellenére Magyarország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban - közölte az Agrárminisztérium.

A tárca közleménye szerint az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

A belföldi ellátás mellett az exportra is jut majd több millió tonna áru.

Őszi búzából jó, közepes lett a termés, a 952 ezer hektáros termőterületről hektáronként 5,27 tonna átlaghozammal, 5 millió tonnás összterméssel számolnak, a termény minősége a fehérje és sikértartalmat tekintve jó.

Az őszi árpánál a 2018-as és az öt éves átlagot is meghaladva, 218 ezer hektárról hektáronként 5,49 tonna átlaghozammal 1,2 millió tonnás össztermés realizálódott. Repcénél a területcsökkenés miatt a 296 ezer hektáros termőterületről hektáronként 2,95 tonna átlaghozammal a tavalyinál 12 százalékkal gyengébb, ugyanakkor az ötéves átlagnál 5 százalékkal jobb, 874 ezer tonnás lett az össztermés.

Kitértek arra is, hogy a magyar piaci árak a nemzetközi gabonapiaci trendeket szorosan követik, jelenleg a tavalyi árszintek a jellemzőek, de az európai kontinensen tapasztalható időjárási anomáliák ezen még változtathatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×