eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az Egyesült Királyságban és Hollandiában kezdődött meg elsőként az Európai Parlamenti választás - a nap hírei

Már több mint 12 ezer levélszavazat érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához. Péntektől láthatják a Szépművészeti Múzeum látogatói Renoir Fekvő női akt című festményét.

Az Egyesült Királyságban és Hollandiában kezdődött meg elsőként az Európai Parlamenti választás. Vasárnapig a 28 tagállamban körülbelül 400 millió állampolgár adhatja le voksát. Pénteken Írországban és Csehországban nyílnak meg az urnák. A cseheknél szombaton ér véget a választás, amikor Lettországban, Máltán és Szlovákiában is szavazhatnak a választópolgárok. A többi 21 tagországban, így Magyarországon is vasárnap tartják majd az európai parlamenti választást. Az első részeredményeket a tervek szerint vasárnap 23 órától teszik majd közzé, miután az utolsó olasz szavazóhelyiségek is bezártak.

Már több mint 12 ezer levélszavazat érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához. Mintegy 2 ezret külképviseleteken keresztül, további 10 ezret levélben juttattak el. Az eddigi adatok szerint emellett több mint 97 ezren jelezték, hogy a vasárnapi európai parlamenti választáson nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak szavazni. Öt évvel ezelőtt a határidőig 69 ezren jelentkeztek át.

Továbbra is erősnek tartja a magyar bankrendszer sokkellenálló-képességét az MNB. A jegybank pénzügyi stabilitási jelentése kiemeli: a bankok tőkemegfelelési és likviditásfedezeti mutatói megfelelnek az előírásoknak. A magyarországi bankok 2018-ban növelték mérlegfőösszegüket és azon belül a magánszektor felé fennálló hitelállományukat. A pénzintézetek vállalati hitelei 14, háztartási hitelei 7 százalékot meghaladó ütemben emelkedtek tavaly.

Mintegy 40 milliárd forintnyi beruházást hoznak Magyarországra francia gyógyszer- és autóipari vállalatok a csütörtöki üzleti találkozásokon kötött megállapodásokkal. Erről párizsi tárgyalásai után beszélt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a beruházások alapvetően a kutatás-fejlesztésre, innovációra és a technológiai színvonal emelésére fókuszálnak.

Egyelőre nem nőnek az Európai Unión kívüli országok fuvarozói kvótái. A magyar várakozásoknak megfelelő döntés a Nemzetközi Közlekedési Fórum éves miniszteri lipcsei csúcstalálkozóján jött létre. A testület a kérdést szakértői szintre utalta vissza, abban a tagországok megegyezése esetén legkorábban egy év múlva születhet döntés. Előzőleg a három meghatározó magyarországi fuvarozói érdekképviselet az innovációs és technológiai miniszter segítségét kérte.

A kormánytól kér támogatást a COOP, hogy elkerülje a boltok bezárását a falvakban. A társaság igazgatóságának elnöke az InfoRádióban elmondta: a kormány illetékeseinek elküldött javaslat szerint lélekszám szerinti differenciált bér- és járulékkedvezményre, a modernizációhoz pedig pályázati alapra lenne szükség. Pekó László hozzátette: a 2 ezer fő alatti településeken fontos lenne az ott lakóknak, hogy helyben tudjanak vásárolni, de jelenleg rendkívül nehéz gazdaságosan működtetni a boltokat, ezért egyre több zár be.

Péntektől láthatják a Szépművészeti Múzeum látogatói Renoir Fekvő női akt című festményét. A kormány támogatásával megszerzett művet kamarakiállításon mutatja be az intézmény. Korábban Baán László főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában az elmúlt száz év legjelentősebb értékű egyedi szerzeményének nevezte a 3,5 milliárd forintért megvásárolt képet.

Londonban az eredeti tervekkel szemben mégsem lesz parlamenti vita és szavazás a brexit-törvénytervezetről június első hetében. A brit kormány illetékes tagja közölte: nem sikerült egyetértésre jutni az érdekelt feleknek arról, hogy a bejelentett június 3-i időpontra a képviselők elé kerüljön a javaslat. Theresa May miniszterelnök szerdán még arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság július végéig kiléphet az Európai Unióból, ha a parlament még a nyári szünet előtt törvénybe iktatja a tagság megszűnésének feltételrendszerét.

Megvonta támogatását a bukaresti kormánykoalíciótól az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügye miatt. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: az RMDSZ számára a Csíkszentmárton alpolgármesterénél és a községházán tartott házkutatással telt be a pohár. A magyar párt szerint az úzvölgyi osztrák-magyar katonasírokra törvénytelenül építkeztek rá.

Kárpátalján lakott területeket is veszélyeztetnek a megáradt folyók. A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint már több mint száz épület és 820 hektár mezőgazdasági terület került víz alá. Egy hidat lerombolt, hatot pedig megrongált az áradás. A Kárpátalján folytatódó esős időjárás miatt újabb árhullámok indulhatnak el a Tisza mellékfolyóinak felső szakaszain.

Bozóttüzek pusztítanak Izraelben a rendkívüli hőség miatt. A katonai rádió szerint két fő térségben tombolnak a tüzek: az ország közepén, a repülőtértől nem messze, valamint a gázai övezet mellett Karmia természetvédelmi területen. Péntekre sem ígérnek enyhülést a meteorológusok, a Szahara felől fúj a szél ezekben a napokban, s várhatóan megdőlnek a hőmérsékleti rekordok.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×