eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Parkerdő.hu

Megújult Buda talán legszebb panorámájú kilátója

Újra látogatható a kis-hárs-hegyi Makovecz-kilátó, építészhallgatók bevonásával hozták rendbe - tudta meg az InfoRádió.

Befejeződött a 362 méter magas Kis-Hárs-hegyen lévő Makovecz-kilátó felújítása. A létesítményt és környezetét építészhallgatók bevonásával hozták rendbe. A kilátóról egyedülálló körpanoráma csodálható meg.

Mészáros Péter, a hírt közlő Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az InfoRadiónak elmondta, a kilátó teljes pompájában megcsodálható, és már látogatható is.

"Maga a kilátó nem fiatal,

Makovecz Imre még akkor tervezte, amikor a Pilisi Parkerdőnél dolgozott főépítészként, 1983-ban.

Fából készült, tehát azóta már számos alkalommal át kellett esnie kisebb renoválásokon" - idézte fel a kilátó történetét Mészáros Péter.

Az idei évre viszont szükségessé vált egy nagyobb felújítás, amire az építész emlékét ápoló Makovecz Imre Alapítványhoz fordult a Pilisi Parkerdő, és egyetemi hallgatók segítségével munkához is láttak. "A kettős csavarvonal formájú, 6 méter magas építményen visszabontottuk a korlátokat, és a központi vastengely tartószerkezet megerősítése során stabilabb korlátokat helyeztünk a lépcsősorra és a kilátó tetejére, és az egész kilátót lefestettük" - írta le a munkát.

A kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a környező tűzrakóhelyek is új formát kaptak, valamit új padokat, asztalokat is kihelyeztek.

A Makovecz Imréről csak tavaly elnevezett kilátóról

látni lehet a Dunát a belváros egy szeletével, a budai Várat és a Citadellát is. A János-hegy és a Tündér-hegy látványa erről a fővárosi pontról érvényesül leginkább.

Legkönnyebben a Szépjuhászné felől közelíthető meg, ahová kék buszjárat is megy, illetve állomása a Gyermekvasútnak.

A Nagy-Hárs-hegyről így néz ki:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×