INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

kádár jános

szocializmus

diktatúra

majtényi györgy

Majtényi György: Sokan ma is nosztalgiával gondolnak a Kádár-korra

Majtényi György: Sokan ma is nosztalgiával gondolnak a Kádár-korra

InfoRádió

1956-tól a rendszerváltozásig jelentősen megváltozott Kádár János megítélése Magyarországon - erről is beszélt az InfoRádiónak Majtényi György, az "Egy forint a krumplis lángos - a Kádár-kor társadalma" című könyv szerzője.

Egy forint a krumplis lángos - a Kádár-kor társadalma címmel könyvet írt Majtényi György történész, aki szerint sokan ma is bosztalgiával gondolnak vissza a Kádár-korszak évtizedeire

"A Kádár-rendszer nagyon sok embernek meghatározta a tapasztalatait, ezek sokszor jók voltak, de nem a rendszer miatt, hanem mert a személyes életükben olyan dolgok történtek akár az életkorukból fakadóan is"

- fogalmazott az InfoRádiónak Majtényi György.

Mint rámutatott, magának

Kádár Jánosnak a megítélése is nagyot változott az évek során:

1956-tól a forradalom leverésétől 1963-ig, a részleges amnesztiáig, és még másabb a "gulyáskommunizmus", illetve a "fridzsiderszocializmus" alatt, ami egyfajta létbiztonságot is jelentett sok ember életében.

Majtényi könyvében arról is ír, mi lehet az oka annak, hogy egy diktatórikus rendszer sokáig, akár évtizedekig fennmaradhat, hogyan tartja magát fent maga a hatalom, és mennyire gondolják az emberek megváltoztathatatlannak a berendezkedést.

A Majtényi György történésszel készült beszélgetést teljes hosszában péntek este 6 órától hallgathatják meg az Aréna című műsorban.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Majtényi György történész a Kádár-korról - Aréna, előzetes
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018