eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió új migrációs javaslatát Orbán Viktor Bulgáriában - a nap hírei

A Stop Soros törvényjavaslat-csomag elutasítására szólította fel a magyar parlamentet több mint 250 civil szervezet. Magyarország kész emelni befizetését hogy ne csökkenjenek az uniós agrártámogatások - jelentette ki a földművelésügyi miniszter.

Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió új migrációs javaslatát a Bulgáriában tárgyaló magyar miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Magyarországnak nem jó a tervezet, mert annak középpontjában továbbra is kötelező áthelyezés van. Kijelentette: nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantálják a határok légmentes védelmét.

A Stop Soros törvényjavaslat-csomag elutasítására szólította fel a magyar parlamentet 18 nemzetközi, valamint 237 nemzeti keretek között tevékenykedő, külföldi civil szervezet. A emellett arra kérik az Országgyűlést: biztosítsa a magyarországi civil szervezetek és emberi jogi aktivisták munkájának zavartalanságát. Az állásfoglaláshoz mások mellett az Amnesty International, a Riporterek Határok Nélkül, a Human Rights Watch és a Greenpeace is csatlakozott.

Már 8600-an szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben, a legtöbben, 1387-en Londonban kívánnak szavazni. A Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: most 117 külképviseleten lehet szavazni. Pálffy Ilona szólt arról is, hogy 346 839 magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli választópolgár szerepel a névjegyzékben, ők levélben szavazhatnak április 8-án.

Ismét összehívja jövő szerdára az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület szocialista elnöke. Molnár Zsolt azt mondta: napirenden a teljes magyar közéletet érdeklő kérdések, például az Elios-ügy szerepelne.

Kedden kapják meg az egészségügyi szakdolgozók a január elsejére előrehozott 8 százalékos béremelést, bérkülönbözet formájában - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán az InfoRádióban elmondta: az alapbérekhez kötött mozgóbérek is emelkednek. További fizetésemeléseket sürget ugyanakkor a Független Egészségügyi Szakszervezet, amely szerint súlyos aránytalanságokkal terhelt a szakdolgozói bértábla.

Ötven százalékkal emelné a béreket az orvosok és ápolók számára az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely a magyar ápolók napján azt mondta: a kormány elfelejtkezett az ápolókról. Másfélszeresére emelné az orvosok és ápolók bérét a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt az ápolók napján megerősítette: győzelme esetén már a kormányváltás utáni első napon meghozza ezt a döntést.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a kormánypártok elismerték, hogy csupán kampányfogás volt a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása április végéig. Szél Bernadett ezt azzal indokolta, hogy a házbizottság rendkívüli ülésén a Fidesz és a KDNP sem támogatta a családosok kilakoltatásának megakadályozását célzó előterjesztés gyorsított tárgyalását.

Magyarország hajlandó megemelni a tagállami befizetését is annak érdekében, hogy ne csökkenjen az uniós agrártámogatások jelenlegi szintje – jelentette ki a magyar földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor Brüsszelben az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülése után hangsúlyozta: az új közös agrárpolitikának a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit kell képviselnie.

Több mint 6 milliárd forintból hoz létre új kutatási-fejlesztési központot Győrben az Audi. A beruházás ötödét az állam fedezi. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádióban elmondta: az e-motorokkal és új generációs belső égésű erőforrásokkal foglalkozó létesítményben harminc új fejlesztőmérnök kap állást.

Az útdíjfizetést ellenőrző kapuk mérik a sebességet, a rendszerben tárolják az adatokat, de azok alapján nem büntetnek - jelentette ki a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Bartal Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kamera rendszert egyelőre csak az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző illetve a tengelysúlymérési rendszerrel kötötték össze. Bartal Tamás beszélt arról is, hogy az idén az útdíjak sem változtak.

Az Európai Unió szerepét megkérdőjelező visegrádi politikusokat bírálta a szlovák államfő. Andrej Kiska az osztrák elnökkel folytatott bécsi tárgyalása után kiemelte: a migrációhoz és az éghajlatváltozáshoz hasonló, komoly kihívásokat csak közösen lehet megoldani. Hozzátette: a V4-csoport egyes politikusai saját belpolitikai céljaik érdekében megsértik ezt a közös álláspontot.

A spanyol királynétól vett át fair play-díjat Sárosi Laura tollaslabdázó. A magyar sportoló azzal érdemelte ki a fair play-díjat, hogy 2016-ban egy olimpiai kvótaszerző versenyen odaadta tartalék cipőjét német ellenfelének, akit máskülönben kizártak volna. Ellenfele ezután legyőzte őt, de Sárosi Laura később kiharcolta a riói ötkarikás részvételt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×