eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nem a vírusok erősebbek, mi lettünk gyengébbek

Nem a vírusok erősebbek, mi lettünk gyengébbek

Most érdemes beadatni a gyermekeknek a bárányhimlő elleni oltást, hogy mire szeptemberben ismét közösségbe kerülnek, védettek legyenek – tanácsolta az InfoRádió által megkérdezett infektológus.

„Huszonhatodik éve vagyok infektológus a Szent László kórház gyerekosztályán. A huszonhat év alatt minden hónapban volt olyan gyerek a kórházban, akinek valamilyen szövődménnyel zajlik a bárányhimlő” - mondta Kulcsár Andrea.

Hozzátette: mivel a sebek mind behatolási kapunak számítanak a baktériumoknak, a leggyakoribb szövődmény a baktérium felülfertőzés a bőrön.

Emlékeztetett: régóta tudjuk azt, hogy minél idősebb korban kapja el valaki a bárányhimlőt, annál súlyosabb formában zajlódhat le nála. A vírusbetegség

okozhat tüdőgyulladást, májgyulladást, esetenként agyvelőgyulladást.

„Régen, amikor bizonyos betegségek a bárányhimlő után hónapokkal keletkeztek, nem gondoltuk, hogy az összefügg a bárányhimlővel. Ma viszont már tudjuk, hogy a bárányhimlő után fél éven belül jelentkező stroke a bárányhimlő vírusának a következménye. Ma már azt is tudjuk, hogy

a bárányhimlő képes a látóideg gyulladásán keresztül látáskiesést, vakságot okozni”

- mondta az infektológus.

A szakember úgy véli, a betegség nem veszélyesebb, mint harminc évvel ezelőtt, csak annyi változott, hogy azóta többet tudunk róla.

„Nem a vírus lett vadabb, hanem egyrészt sokkal többet tudunk a betegségről, másrészt más körülmények között élünk;

például sokkal több a közösségbe járó beteg gyerek” - fogalmazott Kulcsár Andrea.

„Összességében mi vagyunk gyengébbek, nem a vírusok erősebbek” - emelte ki.

Az infektológus elmondta, hogy az elsődleges védekezési eszköz a bárányhimlő ellen a védőoltás.

Bár soha nem lehet azt mondani, hogy egy védőoltás száz százalékos védelmet ad, azt viszont igen, hogy a védőoltás száz százalékosan megelőzi a súlyos fertőzés kialakulását.

Bár a bárányhimlő vírusának tejedése a melegben alább hagy és a nyári szünetben a gyerekek is kevesebbet járnak közösségbe, szeptemberben ismét kezdődik az iskola, óvoda, bölcsőde, ezért érdemes azoknak a gyerekeknek, akik még nem estek túl a fertőzésen még a nyári szünetben beadni a védőoltást – tanácsolta Kulcsár Andrea.

Nem a vírusok erősebbek, mi lettünk gyengébbek

A védettség kialakulásához pedig legalább hat hétre van szükség: a két oltás között minimum négy hétnek el kell telnie, és a második oltás után két héttel alakul ki a teljes védettség – mondta az infektológus.

Elmondta: mivel a bárányhimlő elleni védőoltás szabadáras termék, gyógyszeráranként változik az ára, de általában

oltásonként 9000 ezer forint körüli áron lehet hozzájutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×