eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tízmilliárdot öntenek bele a lyukakba

Tízmilliárdot öntenek bele a lyukakba

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön hivatalosan is lezárta a téli útüzemeltetési időszakot, ami november 10-e óta tartott. A tavaszias időjárás beköszöntével így újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a társaság szakemberei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli útüzemeltetési időszaka minden év november 10. napjától egészen a következő év március 15. napjáig tart. Idén nem kellett meghosszabbítani a téli készenlétet, így csütörtöktől a társaság 93 mérnökségén elkezdődhetett a tavaszi munkákra való átállás.

Tízmilliárdot öntenek bele a lyukakba

Az elmúlt négy hónapban a társaság gépei összesen 190 454 munkaórát teljesítettek, ezen időszak alatt 110 743 tonna sót, 1 228 tonna kalcium-klorid granulátumot, 3,81 millió liter kalcium-klorid oldatot és 6 543 tonna érdesítő anyagot juttattak ki a közel 32 ezer kilométernyi országos közúthálózatra.

A téli hónapokban, főleg az elmúlt hetekben a csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt, a burkolathibák száma megnőtt a közúthálózaton is. A cég szakemberei télen is végeztek ideiglenes javítási munkákat hidegaszfalt felhasználásával, hogy a balesetveszélyes burkolathibákat kijavítsák, de a megfelelő körülmények ilyenkor jóval korlátozottabbak, hiszen télen is száraz és tartósan 0 fok feletti hőmérséklet szükséges a hidegaszfalttal történő lokális burkolatjavítási munkákhoz.

A kátyúkról információt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elsősorban a saját útellenőri hálózatán keresztül szerez,

több száz útellenőr

járja meghatározott terv alapján a közel 32 ezer kilométeres közúthálózatot. Első körben minden esetben a gyorsforgalmi és főutakon, majd a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be.

A kátyúzási, lokális javítási munkákra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén nettó

9,95 milliárd forintot költhet el,

ez mintegy 146 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×