eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ezért nincs túl sok részmunkaidős állás

Ezért nincs túl sok részmunkaidős állás

Kevesen dolgoznak ma részmunkaidőben, holott a kisgyermekes szülőknek ez lenne a legjobb foglalkoztatási forma – mondta az InfoRádiónak a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet programvezetője.

„Nem megkerülhető az, hogy jó az olyan támogató szellemiségű munkahely, ahol vannak atipikus lehetőségek, vagy ahol ha felmerül egy-egy váratlan helyzet, akkor arra emberséges és tisztességes megoldásokat találnak” - jelentette ki Ujváry Enikő.

Hozzátette: ehhez nagyon fontos lenne az, hogy a lehetőségek jól legyenek kommunikálva a szervezeten belül.

A programvezető elmondta, hogy nemrég készítettek egy részmunkaidős felmérést, aminek az eredményeiből kiderült, hogy sokan nem is tudják, hogy egyáltalán van-e részmunkaidős lehetőség a vállalaton belül.

„Egy családbarát munkahelyen fontos az, hogy

legyen egy bizalmi légkör,

és ne csak egy-két vezető, hanem általában a vezetőség minden tagja beálljon az intézkedések mögé. Ahol például sok a kismama, valószínűleg van értelme egy átgondolt visszafogadó programot kitalálni” - hangsúlyozta Ujváry Enikő.

Ezért nincs túl sok részmunkaidős állás

Hozzátette, hogy ezen a területen persze nagy különbségek vannak olyan szempontból, hogy mit engedhet meg magának egy vállalat, illetve milyen munkavállalókkal dolgozik együtt.

„A kutatásunk eredményeiből kiderül:

léteznek már atipikus és rugalmas álláslehetőségek, de messze nem annyi, amennyire szükség lenne”

- tudatta a programvezető.

„Pedig tudjuk, hogy a munkavállalói oldalról erre lenne nagy igény, főként a kisgyerekesek körében. A Gyes után például nagy segítség lenne, ha fokozatosan tudnának visszatérni a munka világába” - közölte a programvezető.

Ujváry Enikő szerint a munkáltatók

azért nem merik vállalni a rugalmas munkaidőt, mert nincs elég információjuk róla.

„Úgy látjuk, hogy főként a kisebb szervezeteknél nincs arra kapacitás, külön ember, hogy jól utánajárjanak annak, hogy milyen munkaszerződést érdemes kötni, és mivel jár ez” - mondta.

A programvezető szerint a másik probléma az, hogy ahol csak névleg részmunkaidő a részmunkaidő – és 6 órás munkaidőben 8-10 órányi terhelést kap egy munkavállaló – annak

a rossz híre nagyon gyorsan elterjed.

Ez pedig visszatartja a munkáltatókat és a munkavállalókat is attól, hogy ezzel a lehetőséggel éljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×