eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A menekültek védelmében beszélt a pápa - a nap hírei

Négymilliárd forintot csoportosítanak át háziorvosi ügyeleti ellátásra. A meglévő munkahelyek hatékonyságának növelését tartja a következő feladatnak a nemzetgazdasági miniszter. Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő a német kancellár. A nap legfontosabb hírei július 28-án.

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátásra. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a gyógyító-megelőző ellátás céltartalék terhére történt az átcsoportosítás. Emellett a kormány arról is határozott, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek az év végéig ki kell dolgoznia a népegészségügyi szempontú megújult törzskarton rendszer felépítését.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a meglévő munkahelyek hatékonyságának növelése lehet a gazdaságpolitika következő feladata. Varga Mihály az InfoRádióban a KSH legújabb adatait kommentálva arra emlékeztetett: a közfoglalkoztatottaknak jelenleg 15 százaléka kerül vissza a munkaerőpiacra. Április és június között 142 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel ezelőtt. A foglalkoztatottak száma ebben az időszakban 4 millió 343 ezer 700 volt.

Stratégiai megállapodást kötött a két legnagyobb magyarországi kínai befektető a gyártás legmagasabb technológiai színvonalra emeléséről. A Huawei és a Wanhua-Borsodchem megállapodásának értelmében a Wanhua Magyarországon hozza létre regionális infokommunikációs központját. A világpiacon élvonalbeli kínai vállalatok együttműködése meghonosítja a big-data és a felhő alapú technológián, valamint a gépek közötti kommunikáción alapuló legmodernebb gyártástechnológiát.

Lezárult az Otthon Melege Program 500 millió forintos keretösszeggel indított háztartási nagygépek cseréjét támogató pályázata - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A július 4-én újranyitott alprogram által kínált 25-45 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatásra országszerte 46 ezren jelentkeztek. A legaktívabb régió ezúttal is Közép-Magyarország volt, ahonnan csaknem 10 ezer pályázat érkezett.

Magyarország felkészült a sérülékeny csoportba tartozó migránsok, így a családok, a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékossággal élők ellátására - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly a röszkei tranzitzónánál elmondta: a kormány az elmúlt egy évben 700 millió forintot fordított arra, hogy fejlessze a kísérő nélküli kiskorúak ellátását. Hozzátette: tavaly 8804-en fiatal érkezett egyedül Magyarországra. Szinte kizárólag fiúk, 90 százalékuk afgán, jelentős részük 16 évesnél idősebb. Az idén néhány százan jöttek, közülük csupán egy-egy gyermek fiatalabb 10, illetve 14 évesnél.

Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő a német kancellár. Angela Merkel közölte: a würzburgi és ansbachi támadásokat olyan emberek követték el, akikrekorábban nem figyeltek fel a biztonsági szervezetek, ezért van szükség jobb figyelmeztető rendszerre. Hozzátette: erősíteni kell a rendőrséget, a hadseregnek nagyobb szerep kell a terror elleni küzdelemben. A német kancellár szerint szükség van egy internetes bűnözés elleni hatóságra és a terrorizmus tudományos kutatására. Javítani kell az együttműködésen az unión belül és az Egyesült Államokkal, emellett uniós szinten is szigorítani kell a fegyvertartási szabályokat, és a kitoloncolások következetesebb végrehajtása is nélkülözhetetlen.

A menekültek védelmében emelte fel szavát a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón tartott szertartáson Ferenc pápa. Úgy fogalmazott: az irgalmas szív képes megosztani a kenyeret az éhezővel, és nyitott arra is, hogy befogadja a menekülteket és a bevándorlókat. A szertartásra a pápa villamossal érkezett mozgássérült fiatalok kíséretében.

Nem kezdi meg ez év végéig Nagy-Britannia az uniós kilépési tárgyalásokat - jelentette ki a brit miniszterelnök. Theresa May Pozsonyban az unió soros elnökségét ellátó Szlovákia miniszterelnökével, Robert Ficóval egyeztetett. A brit kormányfő megismételte: országa számára rendkívül fontos, hogy a jövőben is szoros kapcsolatot tartson fenn az uniós tagországokkal, ezért alaposan át kell gondolni, hogy ez az együttműködés milyen legyen.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×