eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nézőpont: a kormánypártok a 2014-es eredményt érnék el most is

A Nézőpont Intézet összegzése szerint a májusi közvélemény-kutatások alapján is elmondható, hogy a kormánypártok a 2014-es választással közel azonos eredményt szereznének egy most vasárnapi voksoláson.

A Magyar Idők számára készült - az MTI-hez szombaton eljuttatott - összegzés szerint a májusban publikáló közvélemény-kutató intézetek (Nézőpont Intézet, Závecz Research, Republikon Intézet, Iránytű Intézet) felmérései abban megegyeznek, hogy a legvalószínűbb listás eredményeket nézve 40 százaléknál magasabb - tehát a 2014-es listás eredménnyel lényegében azonos - a kormánypártok támogatottsága.

Emlékeztettek arra, áprilisban a Republikon Intézet, a Medián és a Tárki is bőven a 2014-es választásnál jobb listás eredményt becsült a Fidesz-KDNP szövetségnek (53, 50, illetve 47 százalék).

A Nézőpont Intézet szerint zuhanásról ugyanakkor megalapozatlan beszélni: "egy-egy indok nélkül kiugró mérési adat után természetesnek számít, ha minden kutatócég eredménye visszarendeződést mutat az átlagokhoz".

A közlemény szerint a pártversenyt immár tíz éve vezető kormánypártok, és a pártverseny - kutatócégenként eltérő - második helyezettje közti különbség ráadásul minden intézet esetében igen jelentős, legalább 10 százalékpont.

Az intézetek adataiban eltérés mindössze abban mutatkozik meg - írják -, hogy a Jobbik, illetve egy feltételezett baloldali összefogás eredményét hogyan mérik. Jelenleg a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM, Liberálisok) legvalószínűbb listás eredménye 22-33 százalék között mozog a kutatócégeknél, a Jobbik támogatottsága pedig ezen a bázison 18-27 százalék.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×