eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Megvétózta a magyar kormányfő a török áttelepítési javaslatot - a nap hírei

Megvétózta a magyar kormányfő a török menekülttáborokból Európába történő áttelepítési javaslatot. Soha nem látott mértékűnek nevezte a magyar járműipar tavalyi exportját a külgazdasági és külügyminiszter. Sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatna a kormánnyal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Félbeszakadt az Európai Unió és Törökország csúcstalálkozója, miután a magyar miniszterelnök megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot. A kormányszóvivő közölte: Orbán Viktor vétója után az eredeti tartalommal és formában megszakadt az egyeztetés, teljesen új megközelítést kell alkalmazni. Kovács Zoltán az M1-en úgy fogalmazott: Magyarország nem árult zsákbamacskát, a miniszterelnök már az ülés előtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy szó sem lehet ilyen típusú áttelepítésről. A kiszivárgott megállapodás-tervezet értelmében az Unió megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás 3 milliárd eurós összegét és korábban eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. A kormányszóvivő ugyanakkor azt mondta: az Uniónak először Ukrajnát kellene ebben a kedvezményben részesítenie.

Szigorítana a menekültügyi szabályokon a kormány. A Belügyminisztérium tervezete alapján csökkenne a menedékkérők szociális ellátása és a befogadó-állomásokon csak egy hónapot tartózkodhatnának a menekültek. A Belügyminisztérium arra is javaslatot tesz, hogy a jövőben a menekültügyi hatóság háromévente felülvizsgálja a menekültként elismerés feltételeit, így a nemzetközi védelemre már nem szoruló személyek esetében a jogállás visszavonható lenne. A tárca szigorítaná a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésének szabályrendszerét is. A tervezet ugyanakkor egyszerűsítené a nemzetgazdasági érdekből kiadható tartózkodási és letelepedési engedély megszerzésének lehetőségét.

Soha nem látott mértékűnek nevezte a magyar járműipar tavalyi exportját a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Nemzeti Befektetési Ügynökség által szervezett járműipari konferencián elmondta: a kivitel értéke 19,6 milliárd euró volt, ami csaknem 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Hozzátette: az autóipar tavaly majdnem 8 ezer milliárd forint termelési értéket állított elő Magyarországon és a járműgyártásban dolgozók száma meghaladta a 149 ezer főt. A tárcavezető kiemelte azt is, hogy a magyar autóipar részaránya a teljes feldolgozóiparban már több mint 30 százalék.

A közúthálózat fejlesztésére, modernizálására 140 millió euró hitelt nyújt Magyarországnak az Európai Beruházási Bank. Ez az összeg a 2020-ig tartó 500 millió eurós hitelkeret első üteme. A megállapodást a nemzetgazdasági miniszter és az Európai Beruházási Bank alelnöke írta alá. Varga Mihály elmondta: a forrásból a közúthálózat fejlesztését fogják finanszírozni a következő öt évben. Baranyay László az EIB alelnöke hozzátette: tavaly magyarországi beruházásokra 1,4 milliárd euró összegű hitelszerződést kötött a pénzintézet, ami 2012 óta a legmagasabb összeg.

A főváros joga megváltoztatni a parkolási rendeletet és meg is teszi - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. A Magyar Nemzet írt arról, hogy Tarlós István főpolgármester utasította a közterület-felügyelőket, hogy Budapesten a parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig ne bírságolják meg azokat az autósokat, akiknek azért nincs jegyük, mert éppen megvásárolják azt. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a főváros azért módosította a parkolási rendeletet, mert attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek. Tarlós István most úgy fogalmazott: megnyugtató jogi megoldást szeretne.

Sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatna a kormánnyal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - közölte a szervezet elnöke. Mendrey László elmondta: kedden eljuttatja követeléseit a tárca vezetőjének, és ebben a sztrájkbizottsági tárgyalások menetére is javaslatot tesz. Ezek befejezésére április elejét jelöli meg az érdekképviselet, és ha ezek eredménytelenül zárulnak, akkor kész a sztrájkra. Ezt még ebben a tanévben megtartaná a PDSZ, és a szakszervezeti vezető nem zárta ki, hogy az érintené az érettségiket is.

Aláírásgyűjtést kezd az LMP a megyei jogú városokban azért, hogy a települések visszakaphassák oktatási intézményeiket. Az ellenzéki párt határozati javaslatot is benyújt ennek érdekében abban a 12 megyei jogú városban, ahol képviselettel rendelkezik. Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő azt szorgalmazta, hogy ahol a helyhatóságok képesek és szeretnék maguk fenntartani az iskolákat, ott ezt megfelelő állami finanszírozás mellett tegyék lehetővé számukra. A politikus fontosnak ítélte, hogy helyi ügy legyen az igazgatóválasztás, vagy a tankönyvek és módszerek kijelölése is.

Szerbia több városában rendkívüli készültséget rendeltek el az árvíz miatt. Épületek tucatjai állnak víz alatt. Az elöntött házakból több száz embert kellett evakuálni. Az utóbbi hetek esőzései az ország középső részét érintik legjobban, ahol az utakat és a szántóföldeket is elöntötte az ár, és földcsuszamlások alakultak ki. A montenegrói határhoz közel pedig az éjszaka lehullott hó miatt 800 háztartás maradt áram nélkül. A hatóságok szerint Belgrádban egyelőre nem kell árvíztől tartani, a Duna és a Száva folyó vízszintje csak nagyon lassan emelkedik. Az elöntött területeken pedig várhatóan csak a hét vége felé kezd javulni a helyzet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×