INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Tárgyalásra kéri a pedagógusokat a kormány - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Tárgyalásra kéri a pedagógusokat a kormány a problémák megoldásáért. Ágazati kollektív szerződést sürget a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. Nem fogadták el a MÁV legújabb, 3 százalékos alapbér-fejlesztési ajánlatát a szakszervezetek

Még tíz kormányzati háttérintézmény sorsáról tart az egyeztetés a minisztériumokkal a megszüntetendő 73 hivatal közül - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János arról is beszélt, hogy állami támogatásra számíthatnak a tejtermelők az idén. A menekülthelyzetről úgy vélte: tavasszal újra kezdődhet az országra nehezedő migrációs nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére Románia felé. A közoktatással kapcsolatban a politikus megjegyezte: a kabinet azt kéri a pedagógusoktól, különösképpen a Pedagógusok Szakszervezetétől, hogy a problémák megoldásáért üljenek le tárgyalni. Az érdekképviselet erre úgy reagált, hogy mindig kész a tárgyalásra, ha egyenlő felek ülnek az asztal mellett és a résztvevőket nem a kabinet választja ki önkényesen.

Ágazati kollektív szerződést sürget a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal - közölte az orvosi kamara elnöke. Éger István az InfoRádióban elmondta: az ülés résztvevői mielőbb szeretnék az ágazati bérrendezést, az egészségügyre fordított közkiadások értékének növelését, a háttérintézmények önállóságának fenntartását, valamint a népegészségügyi szemlélet erősítését a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátás felzárkóztatásával. Azt is hangsúlyozta: rendezni kell a kórházak adósságát is. Kijelentette: szüksége van az egészségügynek önálló minisztériumra megfelelő számú és felkészültségű szakemberrel.

Az MSZP szerint 400-600 milliárd forintra van szükség az egészségügyben, ennek nagyobb részét fizetésekre kell fordítani. Tukacs István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésén tapasztaltakról azt mondta: soha nem látott egység van az ágazat szereplői között. Kijelentette: nem sikerült megoldani a bérszámfejtést.

Nem fogadták el a MÁV legújabb, 3 százalékos alapbérfejlesztési ajánlatát a szakszervezetek. Az érdekképviseletek pénteken bejelentik a sztrájk időpontját. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a munkáltatói ajánlat elutasítását azzal magyarázta, hogy a MÁV jelenlegi bérfejlesztési javaslata már nem tartalmazta a korábban kilátásba helyezett önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, és a két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést sem. A társaság közleményében kiemelte: a MÁV-csoport vezetősége saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetve, az üzleti tervek átvizsgálása után a munkabéke megőrzése érdekében ajánlotta fel a 3 százalékos alapbéremelést.

Nem történt előrelépés a BKV vezetése és a szakszervezetek csütörtökön kezdődött bértárgyalásán - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor az InfoRádióban megismételte: a legkisebb mértékű létszámleépítést is elutasítja az érdekképviselet, amely már megalakította a sztrájkbizottságot. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója korábban a teljesítménycsökkenésre és a buszkiszervezésekre hivatkozva közölte, hogy mintegy 100 dolgozót, főként karbantartókat küld el a cég. Cáfolta, hogy ez veszélyeztetné a sofőrök munkáját.

Csaknem 190 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapír-állomány januárban. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: ez a társaság 2016-os éves tervének több mint harmada. Barcza György arról is beszélt, hogy leginkább az egyéves kamatozó kincstárjegynél, valamint a féléves kincstárjegynél volt a legnagyobb a növekedés.

Mexikóban több mint 13 ezer rendőr ügyel a pápa pénteken kezdődő látogatásának biztonságára. A hatóságok 42 biztonsági és információs pontot állítanak fel azokon az utakon, amelyeken keresztül az érdeklődők Mexikóvárosba és a katolikus egyházfő látogatásának többi helyszínére érkeznek. Ferenc pápa a tervek szerint felkeresi a világ legveszélyesebb városának számító Ciudad Juárezt és annak börtönét.

Újra indul a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjáért Christine Lagarde. A washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet igazgatótanácsának közleménye szerint a francia pénzügyi szakember az egyetlen jelölt az IMF élére. Christine Lagarde ötéves megbízatása július 5-én jár le. A Nemzetközi Valutaalapnak hagyományosan európai a vezérigazgatója, míg a Világbank elnökét jellemzően az Egyesült Államok adja.

Elhunyt Rudas Ferenc labdarúgó. A válogatott futballisták eddigi korelnöke, a Ferencváros legendás jobbhátvédje 95 éves volt. Rudas Ferenc felnőtt labdarúgóként csak a Ferencvárosban játszott, amellyel egy bajnoki címet nyert és három Magyar Kupa-diadal részese volt. 1943 és 1949 között 23-szor szerepelt a nemzeti együttesben, és három gólt szerzett. 1954-es visszavonulását követően alacsonyabb osztályú együttesek edzője volt, de nem szakadt el a Ferencvárostól, ugyanis a Fradi Baráti Kör első elnöke volt. Rudas Ferencet a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

A címlapról ajánljuk