eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Könnyíti a kormány az otthonteremtési kedvezmény igénybevételét - a nap hírei

Több ponton is megkönnyíti a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételét. Közös keresztény-zsidó imaóra zárta le az ökumenikus imahetet Budapesten.

Több ponton is megkönnyíti a kabinet a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételét. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: a cél, hogy még többen éljenek a lehetőséggel és minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz. Tuzson Bence szerint a kormány külön rendeletekben foglalja össze a jövő hónapban az új és a használt lakásokra vonatkozó feltételeket. Hozzátette: az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik a támogatást, akkor is, ha van másik ingatlanuk. A 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igényelhető lesz a 10 milliós államilag támogatott hitel, eltörlik a feltételek közül az energetikai tanúsítványt, a mozaikcsaládok is élhetnek a lehetőséggel, illetve nem összkomfortos ingatlan is vásárolható a támogatással.

Nagy közös út áll a zsidók és a keresztények előtt - mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahetet lezáró zsidó-keresztény imaórán. Erdő Péter a budapesti szertartáson arról beszélt: ezt a zsidók és keresztények a különbségekről nem megfeledkezve, egymást mélyebben megismerve érthetik meg igazán. Hangsúlyozta: Isten szándéka az egység, a világnak pedig szüksége van a zsidók és a keresztények közös kiállására. Frölich Róbert országos főrabbi kiemelte: a keresztények és a zsidók mostanáig imádkoztak, könyörögtek, de eljött az idő, hogy tegyenek is, hogy bizonyítsák is hitüket.

Magyarország washingtoni nagykövete szerint az uniónak nem a dublini és schengeni szabályok betartásáról, hanem azok megerősítéséről kellene gondolkodniuk. Szemerkényi Réka az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Európában változnia kell a fenyegetettségről vallott elképzeléseknek a köz- és politikai gondolkodásmódban, mivel a terrorizmus nem kerüli el a kontinenst, és nem csak Amerikát vagy a Közel-Keletet érinti. A diplomata követendő példaként említette az Egyesült Államokat, amely tovább akarja szigorítani beléptetési rendszerét.

A hideg idő ellenére sem csökken az Európára nehezedő migrációs nyomás - hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki főtanácsadó. Bakondi György az M1-en arról beszélt: most is naponta 2500-3000 migráns érkezik az Európai Unióba. A tél elmúltával pedig minden eddiginél nagyobb mozgás indulhat el. A főtanácsadó szerint, az Európai Unió eddigi megoldásai: kvóták, regisztrációs hotspotok vagy a Törökországgal való együttműködés fejlesztése nem vezettek eredménye. Bakondi György kijelentette: határozottabb megoldásra van szükség az európai emberek biztonságának garantálása érdekében.

Kétszintű szabályozást javasol az MSZP kritikus terrorfenyegetettség esetére. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke megismételte: alkalmatlannak tartja tárgyalási alapnak a Honvédelmi Minisztérium alkotmányt módosító előterjesztését. Molnár Zsolt elmondta: terrortámadás esetén a kormány kihirdetheti a különleges jogrendet, de a rendelkezésére álló nyolc napban alapvető jogokat nem korlátozhatna. Hozzátette: a legfeljebb 90 napig tartó különleges jogrendhez, a honvédség bevetéséhez és jelentősebb jogkorlátozások bevezetéséhez már az Országgyűlés kétharmados többségének döntése lenne szükséges.

Az osztrák belügyminiszter szerint már nyár előtt elérheti a menedékkérők száma a kijelölt felső határt. Johanna Mikl-Leitner a Welt am Sonntag című német lapnak elmondta, hogy a 37 ezer 500 fős létszámkereten felüli menedékkérőkkel Ausztria vagy úgy jár el, mint Svédország, vagyis befogad kérelmeket, de hosszú ideig nem dolgozza fel őket, vagy pedig már a határon visszautasítja a menedékkérőket. Közben egyértelmű uniós állásfoglalást sürget a migránsválság kezeléséről a szerb szociális-ügyi miniszter. Aleksandar Vulin úgy vélte: a határok lezárása nem jelent megoldást.

A szokásosnál szigorúbb biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg az idei velencei karnevál. A Németországban szilveszterkor történt molesztálások és az Európa-szerte megnövekedett terrorfenyegetés miatt az olasz hatóságok több rendőrt küldtek az utcára, de a maszkok betiltására vonatkozó javaslatot elutasították. A velencei farsangi mulatság február 9-ig tart.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén öt szövetségi államban már takarítják a hóviharok nyomait. A havazás Massachussets és Maine államokban okoz még gondokat. A viharban 19 ember halt meg. Washingtonban és New Yorkban átlagosan kilencven-százhúsz centiméteres hó hullott. New Yorkban már feloldották az autókra elrendelt kötelező közlekedési tilalmat, megindult a tömegközlekedés is, Washingtonban ez utóbbi csak hétfőn várható. Közben hidegrekordok dőltek meg Ázsia több országában, Japánban öten, Kínában négyen vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×