Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Késő este indul el a menekülttömeg"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Péntek óta több mint 10 ezer migráns lépte át a magyar-horvát, később pedig a magyar-osztrák határt. Legalábbis a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ennyi embernek segített élelemmel, itallal. A szervezet ügyvezető alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: szervezetten utaznak a két határpont között a menekültek.

"Jelen pillanatban két helyszínen vagyunk jelen; egy belépő és egy kilépő ponton. Barcson és Hegyeshalomnál vannak a kollégáink. Az egyik oldalon a beszállásnál próbálunk segíteni élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, meleg ruházattal. A másik oldalon, döntően Hegyeshalomnál pedig leginkább élelmiszerekkel, vízzel, meleg teával szolgálunk" - közölte Győri-Dani Lajos.

Elmondta: a déli határtól egészen az északnyugati határig egyenes az útja a migránsoknak. Nem szélednek szét, nem mennek gyalog az autópályákon, most nagyon jól szervezetten közlekednek. A karitatív szervezetek is - köztük mi is - minden belépő és kilépő ponton maximálisan helytállnak, segítenek ezeknek az embereknek.

"A belépés úgy zajlik, hogy a határállomásra érnek a buszok Horvátországból, leszállnak, és Beremenden például a már ott várakozó magyar buszokra átszálltak a menekültek. Közben még kapnak tőlünk egy szendvicset, vizet, és olyan segítséget, amivel a továbbutazást lehet kicsit könnyíteni. Azonnal indulnak is tovább ezek a buszok" - részletezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

"Barcson ez most úgy néz ki, hogy a határállomástól körülbelül egy kilométerre, a barcsi pályaudvaron állnak a buszok. A határállomáson leszállnak a menekültek, és átgyalogolnak a pályaudvarra, ezt az egy kilométert gyalogosan teszik meg. A pályaudvaron ki is alakítottak számukra egy várakozási pontot, ahol kényelmesen és normális körülmények között tudják megvárni, amíg megkérkezik a szerelvény, ami a nyugati határra szállítja őket" - mondta Győri-Dani Lajos.

Hozzátette: "úgy tűnik, hogy Hegyeshalomnál az osztrák határt zökkenőmentesen át tudják lépni, át tudnak sétálni Ausztriába, ahol fogadják őket. Több ponton helyezik el őket, várakoznak a továbbutazásra. Úgy látom, hogy nagyon türelmesek az emberek, és szerencsére alkalmazkodóak is, kevés fennakadás van."

"Mi péntek este óta több mint tízezer embert láttunk el élelmsizerrel, vízzel, teával. Ebből csak ötezer ember Szentgotthárdon ment át, az első 12-16 órában. Azóta azért többfelé oszlik a feladat, de naponta sokezer emberről van szó. Azért nem tudok pontos számot mondani, mert ez egy olyan folyamat, aminek eddig nem volt lezárópontja, amikor összegezhettük volna, hol tartunk. Nincsenek ciklusok sem. Egy napon belül a délelőttök általában az egyszerűbbek, könnyebbek, délután indul meg a nagyobb tömeg, és ez egész késő estig vagy hajnalig tart" - mondta a szervezet ügyvezető alelnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán