eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

"Késő este indul el a menekülttömeg"

Péntek óta több mint 10 ezer migráns lépte át a magyar-horvát, később pedig a magyar-osztrák határt. Legalábbis a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ennyi embernek segített élelemmel, itallal. A szervezet ügyvezető alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: szervezetten utaznak a két határpont között a menekültek.

"Jelen pillanatban két helyszínen vagyunk jelen; egy belépő és egy kilépő ponton. Barcson és Hegyeshalomnál vannak a kollégáink. Az egyik oldalon a beszállásnál próbálunk segíteni élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, meleg ruházattal. A másik oldalon, döntően Hegyeshalomnál pedig leginkább élelmiszerekkel, vízzel, meleg teával szolgálunk" - közölte Győri-Dani Lajos.

Elmondta: a déli határtól egészen az északnyugati határig egyenes az útja a migránsoknak. Nem szélednek szét, nem mennek gyalog az autópályákon, most nagyon jól szervezetten közlekednek. A karitatív szervezetek is - köztük mi is - minden belépő és kilépő ponton maximálisan helytállnak, segítenek ezeknek az embereknek.

"A belépés úgy zajlik, hogy a határállomásra érnek a buszok Horvátországból, leszállnak, és Beremenden például a már ott várakozó magyar buszokra átszálltak a menekültek. Közben még kapnak tőlünk egy szendvicset, vizet, és olyan segítséget, amivel a továbbutazást lehet kicsit könnyíteni. Azonnal indulnak is tovább ezek a buszok" - részletezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

"Barcson ez most úgy néz ki, hogy a határállomástól körülbelül egy kilométerre, a barcsi pályaudvaron állnak a buszok. A határállomáson leszállnak a menekültek, és átgyalogolnak a pályaudvarra, ezt az egy kilométert gyalogosan teszik meg. A pályaudvaron ki is alakítottak számukra egy várakozási pontot, ahol kényelmesen és normális körülmények között tudják megvárni, amíg megkérkezik a szerelvény, ami a nyugati határra szállítja őket" - mondta Győri-Dani Lajos.

Hozzátette: "úgy tűnik, hogy Hegyeshalomnál az osztrák határt zökkenőmentesen át tudják lépni, át tudnak sétálni Ausztriába, ahol fogadják őket. Több ponton helyezik el őket, várakoznak a továbbutazásra. Úgy látom, hogy nagyon türelmesek az emberek, és szerencsére alkalmazkodóak is, kevés fennakadás van."

"Mi péntek este óta több mint tízezer embert láttunk el élelmsizerrel, vízzel, teával. Ebből csak ötezer ember Szentgotthárdon ment át, az első 12-16 órában. Azóta azért többfelé oszlik a feladat, de naponta sokezer emberről van szó. Azért nem tudok pontos számot mondani, mert ez egy olyan folyamat, aminek eddig nem volt lezárópontja, amikor összegezhettük volna, hol tartunk. Nincsenek ciklusok sem. Egy napon belül a délelőttök általában az egyszerűbbek, könnyebbek, délután indul meg a nagyobb tömeg, és ez egész késő estig vagy hajnalig tart" - mondta a szervezet ügyvezető alelnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×