Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tuzson: szeptember 15-ével szigorúbb szabályok lépnek életbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szeptember 15-ével a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályok lépnek életbe, "nem lesz olyan egyszerű" átlépni a magyar határt - jelentette ki Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn Röszkén.

A kormánypárti politikus a röszkei átkelő mellett, a határzárnál tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hónap közepétől a határhoz csatlakozva gyűjtőpontokat, befogadóállomásokat alakítanak ki, ahol gyorsított eljárásban elbírálják a kérelmeket, és döntenek arról, hogy valakinek vissza kell fordulnia vagy menedékesként beléphet az Európai Unióba.

Megjegyezte: az Országgyűlés rendkívüli ülésén azonban nem minden szabályt sikerült elfogadni, mert volt "41 baloldali képviselő" - köztük Gyurcsány Ferenc (DK), Mesterházy Attila (MSZP) és Schiffer András (LMP) - nem tette lehetővé a törvénymódosítások sürgősségi tárgyalását. Pedig kifejezetten fontos lett volna a rendőrség hatáskörének erősítése vagy az, hogy a honvédség is segíthesse a határ őrizetét - hangsúlyozta.

Az unió szabályai ugyanakkor nem segítik a helyzet rendezését. Szerinte sokkal gyorsabb és hatékonyabb lenne, ha a határok megerősítésére koncentrálna Európa, és tényleg csak azok léphetnének be, akik segítségre szorulnak és valóban menekültek.

Az érkezők nagy része nem menekült, hanem gazdasági bevándorló, azért jönnek Magyarországra és mennek tovább Ausztriába és Németországba, hogy jobb életük legyen - hangsúlyozta a politikus.

A Fidesz nem támogatja a menekültek elosztását eredményező kvótarendszer bevezetését. Az okok helyett csupán a tünetek kezelése üzenet azoknak, akik elindulnak Európa felé, "terített asztal várja őket" - fogalmazott a szóvivő.